Bantuan Sara Hidup (BSH) 2019

Bantuan Sara Hidup (BSH) Semakan dan Pemohonan 2019 Online

Posted on 6,745 views

Bantuan Sara Hidup Rakyat (BSH) 2019. Seperti yang diumumkan dalam Ucapan Belanjawan 2019, Kerajaan akan meneruskan program Bantuan Sara Hidup (BSH) gantian kepada BR1M untuk menjaminkan kesejahteraan ekonomi rakyat dengan membantu golongan B40 meringankan kos sara hidup mereka.

Tarikh pendaftaran permohonan dan kemas kini Bantuan Sara Hidup (BSH) 2019 adalah bermula pada 1 Februari 2019 sehingga 15 Mac 2019.  Penting bagi anda yang dulunya menerima BR1M atau kini Bantuan Sara Hidup (BSH) untuk kemaskini data anda.

Bantuan Sara Hidup (BSH) 2019

Bantuan Sara Hidup Rakyat (BSH) 2019

Kandungan

Pihak Kerajaan terpaksa menggunakan pangkalan data lama yang kemungkinan besar mengandungi nama penerima yang tidak layak, bagi membolehkan bayaran dibuat cepat sebelum bulan Februari 2019. Proses pemutihan yang akan mengeluarkan nama penerima yang tidak layak kerana mereka bukannya daripada golongan B40 memerlukan masa yang panjang untuk dilaksanakan.

Bagi membuktikan keprihatinan Kerajaan Pakatan Harapan terhadap golongan B40 dan seterusnya memberi impak yang tinggi kepada rakyat, pembayaran BSH 2019 fasa pertama akan dilaksanakan pada 28 Januari 2019 (Isnin) mengikut pangkalan data lama dan kaedah lama.

Pembayaran BSH 2019 dijangka akan memanfaatkan sehingga 4.1 Juta isi rumah melalui pembayaran fasa pertama sebanyak RM300 bagi setiap isi rumah. Ini akan melibatkan peruntukan berjumlah RM1.2 Bilion. Bayaran akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank pada yang menerima.

permohonan dan kemas kini Bantuan Sara Hidup

Bantuan Sara Hidup (BSH) 2019 – Permohonan dan Kemaskini

Setelah pangkalan data dikemaskini, baki bayaran BSH yang akan disalurkan pada fasa kedua dan ketiga akan menggunakan kaedah baru seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2019. Proses kemas kini data perlu dilaksanakan untuk pembayaran BSH 2019 fasa kedua dan ketiga selaras dengan penambahbaikan Program BSH secara lebih bersasar dan bergantung kepada saiz isi rumah. Kriteria pembayaran dan kaedah baru akan diumumkan dalam jangka masa yang terdekat.

Laman Bantuan Sara Hidup (BSH) 2019

>>> Portal Bantuan Sara Hidup (BSH) Untuk Semakan <<<

Kategori pemohon lulus BSH 2018 yang layak menerima bayaran Fasa Pertama BSH 2019 adalah: 

• Berkahwin (Pemohon dan Pasangan adalah warganegara Malaysia); atau
• Ibu bapa tunggal yang mempunyai tanggungan; atau
• Warga emas sebatang kara

Kategori Pemohon lulus BSH 2018 yang tidak layak menerima bayaran Fasa Pertama BSH 2019 adalah seperti berikut:

• Berkahwin (Pasangan bukan Warganegara Malaysia); atau
• Bujang / Ibu bapa tunggal tiada tanggungan; atau
• Bujang yang mempunyai tanggungan

Bagi pemohon yang tidak layak menerima pembayaran Fasa pertama BSH 2019, perlu membuat permohonan baru BSH 2019 sekiranya memenuhi syarat kelayakan.

Maklumat BSH 2019 yang akan menyusul untuk paparan dan sebagai informasi kepada umum adalah seperti berikut:

• Maklumat Syarat Kelayakan BSH 2019
• Permohonan melalui dalam talian
• Panduan Pengguna bagi permohonan dalam talian
• Borang Permohonan BSH2019 Yang Boleh Dimuat turun
• Panduan Pengguna Pengisian Borang
• Soalan Lazim (FAQ)

Sila semak artikel Bantuan Sara Hidup (BSH) Semakan dan Pemohonan 2019 Online untuk ketahui syarat-syarat yang terbaru bantuan ini.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.