Kad Kasih Ibu Smart Selangor (KISS) Dilancarkan 22 Januari 2018

Posted on 449 views

Kad Kasih Ibu Smart Selangor (KISS) akan dilancarkan pada 22 Januari ini oleh Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali. Berita baik buat warga Selangor. Sumber berita dari https://selangorkini.my/.

Exco Kesihatan, Kebajikan, Pembangunan Wanita dan Keluarga, Dr Daroyah Alwi berkata, lokasi pelancaran program itu akan diumumkan kelak.

“Sejumlah 30,000 permohonan yang berdaftar untuk mendapatkan Kad KISS ini akan selesai, pada hujung Januari ini, sekali gus memberi manfaat kepada seluruh wanita, terutama golongan ibu di Selangor,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media Majlis Ramah Mesra Hi-Tea Bersama Media sempena tahun baru 2018: Usher in The New Year and #PressForProgress with IWB, di Hotel Concorde, di sini.

Turut hadir, Penasihat dan Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Institut Wanita Berdaya (IWB), Zuraida Kamaruddin dan Pengarah IWB, Haniza Talha.

Terdahulu, menerusi Belanjawan 2018, Mohamed Azmin mengumumkan program KISS dengan pemberian RM2,400 setahun atau RM200 setiap bulan yang akan memberi manfaat kepada 30,000 penerima.

KISS dikhususkan kepada wanita berpendapatan isi rumah RM2,000 ke bawah yang melayakkan mereka mendapat bekalan makanan asas seperti beras, minyak masak dan tepung, peralatan juga pakaian sekolah untuk anak di pasar raya serta kedai runcit yang akan dikenal pasti.

Pada masa sama, Dr Daroyah berkata, Kerajaan Negeri bakal melancarkan Koperasi Wanita Selangor dan Pusat Sokongan Santunan Harmoni (PSSH) untuk memberi manfaat kepada seluruh wanita di Selangor.

Bagaimana Cara Permohonan Program Kasih Ibu SMART Selangor (KISS)?

Kandungan

Syarat Kelayakan Program Kasih Ibu Smart Selangor (KISS) 2018

1. Warganegara Malaysia dan khasnya anak jati negeri Selangor.
2. Khususnya para ibu yang berpendapatan isi rumah kurang daripada RM2,000 sebulan.

Kiss Selangor

Untuk lebih lanjut berkenaan Kad KISS ini sila ke page dibawah ini :

Permohonan Program Kasih Ibu SMART Selangor (KISS) 2018