Apa itu Cryptocurrency dan Bagaimana Sistem Ini Berfungsi

Kenal Apa itu Cryptocurrency dan Bagaimana Sistem Ini Berfungsi?

Posted on 566 views

Cryptocurrency atau sistem matawang digital mula jadi tajuk utama bagi perdagang matawang dan netizen biasa. Semua mencari peluang kalau-kalau Cryptocurrency boleh untung besar dengan berdagang. Tidak hanya dengan itu, banyak juga sistem ponzi matawang digital tumbuh di Malaysia yang menjanjikan keuntungan dengan sistem MLM dan pelbagai cara lain. Bagi anda yang berminat untuk berdagang matawang digital sila baca sampai habis artikel ini moga tidak mudah terpedaya dengan keuntungan semata-mata.

Apabila kita sentuh bab Cryptocurrency ini ianya tidak boleh lari dari satu sistem yang dinamakan Blockchain. Malah sejak akhir-akhir ini banyak syarikat atau orang perseorangan berlumba-lumba membangunkan Blockchain. Jadi apa pentingnya Cryptocurrency ini dengan Blockchain? Untuk anda tahu sistem matawang digital berdiri di atas sistem “peer-to-peer” payment network dimana segala transaksi tersebut dicatat ke dalam satu sistem catatan yang dikenali sebagai “Blockchain”. “Blockchain” ini di gelar sebagai buku lejar online yang mencatat keseluruhan proses dimana ianya tersimpan dibanyak tempat dengan protocol Cryptography. Sila jangan peningkan kepala anda berfikir tentang protocol Cryptography ini…

Baca seterusnya…

Bagaimana blockchain berfungsi

Bagaimana Blockchain Bekerja Dalam Sistem Cryptocurrency?

Kandungan

Pertanyaan ini biasa ditanya bila mula kenal dengan Cryptocurrency. Saya akan ringkas secara awam bagaimana sistem blockchain bekerja. Pengguna Cryptocurrency mengirim sejumlah coin ke orang lain dengan menggunakan software yang disebut wallet. Kemudian transaksi atau pengiriman tersebut tersimpan di database public yang disebut blockchain. Blockchain sendiri menggunakan teknologi file sharing. Namun yang unik dari database ini apa yang ditampilkan hanyalah jumlah transaksi, tarikh serta alamat wallet pengirim dan penerima yang berupa kombinasi angka dan huruf yang mencapai 30 digit atau lebih. Tidak ada signature nama ,atau email baik pengirim atau penerima. Ini dikenal dengan sebutan Anonymous.

Network Cryptocurrency ini merupakan jaringan yang tidak terpusat atau Decentralized. Jauh berbeza dengan bank dan kad kredit merupakan pembayaran dari network yang berpusat atau Centralized.

Kenal Apa itu Cryptocurrency

Anda mungkin sedikit pening dengan penerangan di atas ini. Mungkin dengan pemahaman video boleh membantu anda lebih memahami bagaimana sistem ini bekerja. Video ini dibuat oleh “Investor Jangkrik” seorang pemain Cryptocurrency dari Negara Indonesia yang berdurasi selama 17 minit. Saya syorkan anda menonton sebelum terjun jauh ke dalam sistem matawang digital ini.

Siri Video Apa itu Blockchain & Cryptocurrency 

Cryptocurrency ialah satu konsep kewangan yang amat menakjubkan. Bayangkan keseluruhan institusi bank digantikan oleh aplikasi kriptografi. Namun, tujuan artikel ini bukan untuk mempromosikan pelaburan cryptocurrency, sebaliknya hanya untuk membincangkan Apa itu Cryptocurrency dan Bagaimana Sistem Ini Berfungsi. Cryptocurrency masih bersifat percubaan, pandangan daripada pakar kewangan terhadapnya masih bercampur aduk.

Oleh itu, jika anda mahu menceburinya, pastikan anda sedia menanggung risiko. Saya  lebih tertarik terhadap idea aplikasi teknologi kriptografi dalam kehidupan kita di masa hadapan. Adakah sistem Cryptocurrency atau sistem matawang digital ini benar-benar bakal mengganti sistem kewangan akan datang?  Saya syorkan anda membaca artikel mengenai Bitcoin yang disediakan oleh Suraya menerusi laman blognya RinggitOhRinggit.

Everything You Should Know about Bitcoin in Malaysia, as a Newbie

Dalam artikel seterusnya saya akan membincangkan bagaimana untuk mula berdagang matawang Cryptocurrency ini. Jalan lupa berlanggan atau subcribe dengan Pakar Wang Jika ada pertanyaan sila bincangkan di ruangan komen di bawah.