Konsep Perniagaan Online Dan Untung Berganda-Ganda

Konsep Perniagaan Online Yang Untung Berganda-Ganda

Posted on 1,184 views

Tahniah, anda berminat dengan halaman ini. Panduan ini saya tulis percuma buat anda. Bagaimana mulakan perniagaan online kemudian untung berganda-ganda? Anda berminat untuk lebih tahu? mari teruskan bacaan anda mungkin apa yang ditontonkan dalam artikel kali ini mampu mengubah hidup anda.

Penulisan kali berkaitan bagaimana memulakan sesuatu perniagaan online kerana masih banyak mereka diluar sana yang tidak faham konsep perniagaan atas talian secara asas dan sering buntu untuk bermula. Jesturu, halaman ini buat mereka yang ingin tahu dan mahu memulakan pernigaan online dan seterusnya mengorak langkah menjadi pebniaga atas talian yang berjaya. Saya yakin selepas anda baca halaman ini, anda sudah tahu bagaimana untuk mulakan peniagaan online dan untung.

Konsep Perniagaan Online

Kandungan

Online adalah atas talian. Memulakan peniagaan jenis ini memerlukan sedikit kepakaran menulis secara dasarnya . Mengapa perlunya kemahiran menulis? Secara teorinya jenis “Perniagaan Online” ini bermula dengan beri kepercayaan kepada pembaca. Dari pembacaan tersebut menghasilkan satu kepacayaan dan dari kepaceyaan tersebut jadilah penjualan. Semua sumber itu datangnya dari penulisan anda.

Mengapa konsepnya begitu?

Pembeli atau mereka yang datang ke halaman jualan anda melihat anda melalui tulisan. Tulisan yang berkesan menjadikan anda lebih dipercayaai. Dipercayai mendatangkan Authority kepada anda. Sama seperti google menilai sesuatu page. Google meletakkan page anda dihalaman pertama kerana :

1. Kata kunci yang baik
2. Penulisan yang ada SEO dan lebih dari 500 – 1000 patah kata.
3. Perkongsian dari pembaca yang sukakan artikel anda
4. malah, kekemasan, kecepatan tampil dan susun atur sesuatu website itu memainkan peranan yang utama.

Semua ini antara yang dinilai oleh robot pembaca google untuk meletakkan website anda di halaman pertama. Tidak dengan itu juga, backlink memainkan peranan, tetapi ia cuma sedikit dinilai pada tahun 2018. Begitulah serba ringkas untuk mendapat halaman pertama di halaman pencari Google atau lain-lain. Untuk lebih detail anda boleh baca di  http://panduanim.com/teknik-seo/

beli tudung bawal murah

Cuba perhatikan gambar di atas ini. Ini adalah salah satu konsep SEO. Perhatikan numbor yang saya tanda dan anda boleh baca lebih detail di bawah ini :

  1. Website ini bermain SEO dengan kata kunci “Tudung Bawal” telah berjaya meletakkan website beliau di posisi pertama halaman carian.
  2. Oleh kerana Facebook adalah salah satu halaman yang dipercayai google maka dengan senangnya pemilik page tersebut mendapat posisi 2 & 3 dalam halaman carian dengan kata kunci “Beli Tudung Bawal Murah”. Yang penting bila membina page facebook adalah pada “tittle page” dan “about page” anda untuk mendapat ranking mudah.
  3. Website ini berjaya mendapat halaman pertama pada posisi ke 4 dengan bermain teknik “LSI SEO”.
  4.  Cara ini paling mudah anda hanya perlu daftarkan website anda hanya diGoogle My Business. Teknik ini paling mudah, yang penting adalah kata kunci yang anda letakkan di “Google My Business“.

Mudah bukan? tetapi ianya makan sedikit masa anda. Jika anda ada sedikit modal dapatkan mereka yang pakar tentang teknik yang di atas ini untuk anda upah mereka melakukan kerja-kerja SEO ini.

Jadi Mengapa Perniagaan Online itu perlukan Google?

Carian kata kunci di dunia ini di kuasai oleh Enjin Carian Google. Ia ibarat lebuh raya yang menyambungkan perniagaan anda dengan pelanggan. Baik apa pun peniagaan online anda ia tidak akan dapat lari dengan Engin Carian. Ini termasuk Enjin Carian Bing, Yahoo, Baidu dan lainnya. Konsep mudahnya… jika anda berjaya meletakkan kata kunci perniagaan anda di Google maka kata kunci perniagaan anda juga kini telah ada di enjin carian yang lain. Mudah bukan.

Untuk anda tahu sebenarnya di Google itu terdapat 2 cara untuk menaikkan ranking website iaitu :

1. Teknik SEO : adalah satu teknik percuma untuk naikkan ranking website di halaman carian tetapi memakan masa lama.

2. Teknik SEM : SEM adalah teknik pemasaran produk secara berbayar mengguna Google Adwords. Cara ini lebih cepat untuk berada di halaman pertama mengikut kata kunci yang anda mahukan.

Bagaimana Saya Nak Bermula Jika Tidak Tahu Guna SEO atau SEM ini?

Soalan ini biasanya mematikan angan-angan anda. Sebagai pemula anda lupakan apa yang google mahukan. Bina website anda terlebih dulu. Buat kajian apa yang anda ingin jual. Jangan jual apa yang anda minat. Jualan apa yang pembeli mahu. Cari produk yang laku keras di online. Bermula dengan barang yang murah untuk bina kepercayaan dan database pelanggan anda.

Oleh kerana ramai yang baru bermula dan masih cetek dengan cara  SEO dan SEM ini maka muncul pelbagai website vendor yang memainkan peranan sebagai pengantara antara anda dan pembeli. Antara yang popular di malaysia adalah :

1. Lazada.com
2. 11street
3. Mudah.com
4. Lelong.com

laptop murah Malaysia

Disini anda boleh meletakkan barang anda untuk dijual. Pihak meraka akan mempromosikan produk anda di halaman-halaman carian malah kini di facebook juga. Setiap jualan yang berlaku pihak vendor ini akan mengambil sedikit caj antara 2% hingga 10% mengikut barangan tertentu. Mudah bukan! apa yang penting produk yang anda jual mestilah adalah produk yang paling di cari pengguna.

Saya syorkan anda bermula di 11street.my kerana syaratnya amat mudah untuk anda. Sila ke 11street Academy

Jenis Perniagaan Online Yang Boleh Diceburi

Perniagaan online bukan sahaja hanya menjual produk. Kita juga boleh menjadi dropship (Orang tengah) kepada produk-produk tertentu. Konsepnya hanya mempromosi produk tersebut dan naikkan sedikit harga untuk margin keuntungan untuk kita. Contoh seperti dibawah :

Owner dropship tudung jual Rm15 >>> Kita jual RM25 >>> Kos pos barang Rm10  

Untung Jualan Dropship = 25-15=10 (rm10)

Kos jualan pada pembeli = 25+10=35 (rm35)

Kos kita perlu bayar pada penjual termasuk pos adalah Rm25 {15(kos jualan owner)+10(kos pos)}.

Jadi setiap jualan yang berjaya kita lakukan akan berjaya membuat keuntungan RM 10 ringgit. Bayangkan jika anda dapat menjual sebanyak 100 unit sebulan? sudah tentu keuntungan anda RM1000 ringgit tanpa perlu keluar rumah untuk pos barang tersebut. Amat-amat mudah.

Kini banyak produk dropship yang kita boleh jual. Nasihat saya carilah owner dropship yang kita boleh hubungi dengan mudah.

Selain dari jualan produk, anda juga boleh mulakan peniagaan online 

  1. upah servis seperti penulisan artikel, laman web dan design, SEO dan lain-lain.
  2. mempromosikan produk affiliate seperti lazada, amazon dan lain-lain
  3. menjadi penulis blog dan menerima bayaran dengan para pengiklan dilaman blog anda.

Mindset Untuk Berjaya Sebagai Peniaga Online

Perlu difahami proses belajar itu memakan masa yang panjang, bahkan ianya memerlukan dana. Terpenting bagi saya adalah MINDSET Anda. Perniagaan online ini bukan skim cepat kaya, apalagi kalau anda masih baru.

Orang baru selalunya tidak fokus. Mereka cepat gagal dan mengeluh. Adakah anda seperti itu?

Jika anda seperti itu sila ke page Puan Ainon (PTS) untuk lebih motivasi di https://www.facebook.com/ainonmohdrasmi/ saya banyak menimba motivasi diri di laman facebook beliau. Malah beliau adalah sumber inspirasi saya untuk lebih berjaya. Anda juga perlukan seorang Ikon untuk motivasi diri. Maka carilah Ikon anda…

Facebook Puan Ainon

Kesimpulan Konsep Perniagaan Online

Perlu anda faham bukan semua perniagaan atas talian ini sesuai untuk anda. Mungkin hanya ada satu atau dua yang benar-benar sesuai. Perkara ini bergantung pada minat dan kemampuan yang anda milik. Lebih cepat memahami diri anda, adalah paling sangat membantu untuk memulakan perniagaan jenis ini.

Pilihan yang tepat akan menguntungkan anda. Seorang pereka grafik seharusnya memulakan khidmat jualan perkhidmatan grafik bukan menjual sabun. Cara ini anda lebih mudah memasarkan kemahiran anda dan sebaliknya. Untuk Khidmat jualan perkhidmatan anda perlukan contoh kerja untuk pelanggan menilai. Profile kerja anda yang menarik akan menghasilkan jualan.

Begitu juga untuk yang menjual produk. Sediakan testimoni produk dan website atau minisite jualan. Facebook page pun sudah cukup untuk mula menjual. Anda jangan buang masa belajar tentang minisite dan website. Itu bukan kepakaran anda. Banyak khidmat minisite yang ada diluar. Anda fokus pada jualan produk sahaja. Baru anda fokus dan berjaya.

Saya benar-benar yakin jika anda faham konsep ini, anda sudah boleh mula berniaga secara online sekarang. Semuanya mudah dan sedikit dana diperlukan untuk bermula.  Adakah anda tahu, saya mulakan perniagaan online ini dengan tanpa modal. Untung yang saya dapat, saya gunakan untuk berkembang.

Sekarang saya minta anda membaca artikel ini kembali secara berulang-ulang untuk anda lebih faham konsep sebenar perniagaan secara online ini. Perlu diingatkan sekali lagi , perniagaan online ini memerlukan  sedikit kepakaran menulis. Jadi apa yang perlu anda pelajari adalah teknik copywriting. Anda boleh belajar teknik ini secara asas dengan melihat bagaimana orang menjual di Facebook. Mereka melakukan teknik copywriting untuk memukau anda.

Setakat ini sahaja perkongsian saya tentang “Konsep Perniagaan Online Yang Untung Berganda-Ganda”. Apa yang anda perlu lakukan adalah terus bermula. Jangan berlengah lagi.

Jika ada soalan sila kemukakan diruangan komen.
Saya akan bantu anda. Anda mungkin akan lebih berjaya.