…diperoleh (gaji, dividen, hasil sewaan, royalti, ganjaran, hadiah). Ditolakkan dengan pengecualian cukai, pelepasan cukai yang dibenarkan dan potongan cukai. Pendapatan Bercukai = jumlah pendapatan – pengecualian cukai – pelepasan cukai

…sampai habis ye..! MELABUR UNTUK KEUNTUNGAN? Tidak dinafikan sifat saham yang dikatakan ‘high risk, high profit’ menjadi tarikan utama mereka yang mula berjinak-jinak nak melangkah ke dunia melabur ni. Mana

…untuk tidak membayar hutang mereka. Apatah lagi dengan kecanggihan teknologi masa sekarang dimana semua urusan boleh settle dengan hujung jari anda saja. ‘Malas lah nak pergi kaunter PTPTN, nak keluar…

…favourite menjadi rebutan mereka yang minat melabur. ‘Uish, hebat sangat tu. Macam mana ye nak try melabur saham koperasi Bank Rakyat ni?’ Haaa, jangan risau! Anda berada di tempat yang…

…ke bumi pun tak mampu nak bayar. Pendapatan bulanan semua habis pada hutang. Haaa, macam mana nak survive perbelanjaan untuk yang lain? Golongan muda khususnya mudah terperangkap dengan situasi seperti…