buka nota dan pen anda! 1 – APA ITU CCRIS DAN CTOS? ‘Aik tadi cakap pasal CCRIS je ni ada CTOS pulak?’ Jangan risau, senang je nak faham. CCRIS (Central…

…sampai habis ye..! MELABUR UNTUK KEUNTUNGAN? Tidak dinafikan sifat saham yang dikatakan ‘high risk, high profit’ menjadi tarikan utama mereka yang mula berjinak-jinak nak melangkah ke dunia melabur ni. Mana

…untuk tidak membayar hutang mereka. Apatah lagi dengan kecanggihan teknologi masa sekarang dimana semua urusan boleh settle dengan hujung jari anda saja. ‘Malas lah nak pergi kaunter PTPTN, nak keluar…

favourite menjadi rebutan mereka yang minat melabur. ‘Uish, hebat sangat tu. Macam mana ye nak try melabur saham koperasi Bank Rakyat ni?’ Haaa, jangan risau! Anda berada di tempat yang…

…habis ye..! APA ITU SAHAM PATUH SYARIAH? 1 – MAKSUD PATUH SYARIAH Patuh syariah di dalam konteks pelaburan di Malaysia bermaksud produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh manamana institusi kewangan…

…Malaysia yang melepasi syarat cukai pendapatan perlu membayar cukai tersebut kepada kerajaan. Jadi macam mana nak tahu yang anda layak? Berdasarkan perkongsian pengiraan cukai pendapatan di atas, kira jumlah keseluruhan…