Peluang Kerja Sambilan Online di Rumah Tanpa Modal

Peluang Kerja Sambilan Online di Rumah Tanpa Modal Buat Anda

Posted on 1,689 views

Jadi Freelance – Peluang Kerja Sambilan online di Rumah Tanpa Modal. Ini peluang untuk anda menjana pendapatan dari rumah. Ketahuilah, peluang kerja sambilan di rumah ini benar-benar wujud. Malah telah mula popular sejak kerajaan di bawah selia Malaysia Digital Economy Corporation | MDEC memperkenalkan eUsahawan dan erezeki di bawah YOUCANDUIT.

Tapi, dalam artikel kali ini saya tidak menyentuh apa itu YOUCANDUIT | MDEC. Anda boleh menelusur halaman carian google untuk lebih tahu kerana ramai yang telah berkongsi cara dan tips untuk masuk ke program YOUCANDUIT. Tapi program tersebut ada satu persamaan dengan apa yang saya kongsikan dalam artikel ini iaitu Kerja Sambilan Online di Rumah Tanpa Modal dan seterusnya menjana pendapatan dari rumah.

Peluang Kerja Sambilan Online di Rumah Tanpa Modal

Kandungan

Jenis Kerja Sambilan Online

Ramai berfikir kerja Sambilan atau Part Time di rumah ini hanya untuk golongan surirumah sahaja. Tetapi tanggapan tersebut nyata berbeza dengan zaman serba moden kini. Fenomena bekerja sambilan di rumah ini telah lama popular di negara-negara moden yang lain dan baru-baru ini ia telah menjadi satu lumrah dan semakin banyak kerja part time yang boleh dilakukan di rumah. Tidak kira anda tinggal dikawasan mana sekali pun. Paling penting anda ada liputan internet.

Contoh Kerja Sambilan di Rumah Tanpa modal biasa yang kita dengar ialah isi sampul surat, lipat katalog, cleaner, call centre, cikgu tuisyen, cikgu tadika, cashier, event crew, edar flyers atau fotografi. Ada yang lumayan dan bergaji besar dan ada yang tidak. Rata-rata, hanya boleh dilakukan pada hujung minggu atau waktu malam sahaja.

Satu yang terbaik Kerja Sambilan Online di Rumah tidak perlukan kita hadir secara fizikal. menjana pendapatan dari rumah secara online ini lebih selesa. Berikut adalah senarai kerja sambilan online di rumah bagi mereka yang ingin menambah pendapatan keluarga bagi menampung kos sara hidup yang semakin meningkat dari tahun ke tahun. Malah berita baiknya kerja sambilan dari rumah ini tidak perlukan anda keluarkan modal. Ya… kerja tanpa modal!

Jenis Kerja Sambilan Online

1. DATA ENTRY (KERJA MASUKKAN DATA)

Bagi kerja data entry ini, anda perlukan komputer desktop ataupun komputer riba bagi membolehkan anda menyiapkan seberapa banyak masukan data yang diperlukan. Kebiasaannya syarikat gergasi seperti dalam bidang telekomunikasi, insurans dan sebagainya yang melibatkan data pengguna yang banyak memerlukan ramai orang bagi jawatan data entry ini.

Ada yang dibayar mengikut jam dan tidak kurang juga yang dibayar mengikut banyak mana data yang dimasukkan. Secara purata anda boleh mendapat sekitar RM5 sejam hanya dengan berada di depan komputer dan setelah siap, anda boleh emelkan semula kepada majikan anda. Bayaran seringkali dibuat sebulan sekali mengikut banyak mana kerja yang anda telah lakukan.

2. TRANSCRIBE (KERJA MENYALIN SEMULA)

Berlainan dengan data entry, kerja part time transcribe lebih kepada menyalin semula dokumen atau audio. Speech dari orang-orang tertentu selalu diperlukan dalam bentuk teks. Kita perlu dengar dan salin semula ucapan mereka satu persatu. Betulkan mana tatabahasa yang salah jika perlu.

Jika ada dokumen yang sangat tebal dan bakal memakan masa yang lama untuk scan, lebih baik taip semula sahaja.

Sama seperti kerja part time data entry, secara purata anda boleh mendapat sekitar RM5 sejam. Namun ia bergantung kepada tahap kesukaran kerja yang diberikan dan bilangan patah perkataan.

3. PEREKA GRAFIK

Percaya atau tidak, hanya dengan buat logo sahaja boleh dapat minimum RM100? Jika anda seorang yang kreatif dan mempunyai kemahiran menggunakan perisian multimedia komputer, kerja part time sebagai seorang pereka grafik juga boleh dilakukan. Kebiasaannya syarikat pengiklanan atau pemasaran banyak menggaji seorang pereka grafik secara part time di rumah. Bukan itu sahaja, ramai syarikat kecil (SME) memerlukan khidmat merekabentuk bunting, banner, flyer, business card dan macam-macam lagi.

Bayaran pula biasanya mengikut projek tertentu yang kadangkala boleh mencecah ribuan ringgit untuk kerja yang mengambil masa beberapa hari sahaja. Bayaran pula bergantung kepada pelanggan syarikat yang menggaji anda, ada yang dibayar setelah hasil kerja anda diterima oleh pelanggan; tidak kurang juga yang dibayar berbulan kemudiannya.

Jika tiada kepakaran ini, boleh mula belajar menggunakan Adobe Photoshop!

4. PENULIS

Bagi mereka yang berbakat menulis pula, terutamanya bagi yang pandai untuk luahkan perasaan mereka melalui tulisan samada pengalaman peribadi atau blog, reviu peranti atau telefon dan bermacam-macam lagi. Anda perlukan komputer peribadi atau komputer riba dan juga sambungan internet untuk menyerahkan penulisan anda untuk dinilai.

Jika anda dahulu pernah bekerja dalam bidang teknikal, memang ada permintaan untuk penulisan teknikal. Jika bekerja dalam bidang Human Resource, boleh bantu sesiapa yang ingin buat resume atau cover letter dengan sedikit bayaran. Proofreading dan editing juga salah satu cabang yang boleh diambilkira. Hanya baca semula teks yang ditulis, perbetulkan mana-mana tulisan dan tatabahasa yang salah agar nampak lebih kemas.

Khabarnya, ada juga pemilik blog yang tercari-cari penulis artikel yang berkualiti tinggi. Terma ini dipanggil Guest Blogging, dimana kita boleh menulis di sesuatu blog yang terkenal menggunakan nama kita sendiri.

Dari segi bayaran, ia selalunya bergantung kepada banyak mana patah perkataan yang diperlukan dan juga berapa teknikal dan mendalam subjek yang ditulis tersebut. Anda boleh jangkakan pendapatan sekitar RM5-RM10 untuk satu artikel yang panjangnya 500-700 patah perkataan.

Jika ingin cuba kerja penulis part-time bersama kami, boleh isi borang di sini.

5. TRANSLATOR (PENTERJEMAH)

Kerja part time di rumah sebagai seorang penterjemah pula memerlukan seseorang itu mahir di dalam beberapa bahasa terutamanya penguasaan tatabahasa. Jadikan kamus bahasa sebagai teman hidup anda dan anda boleh berjaya sebagai seorang penterjemah yang berkaliber bagi mengatasi kesilapan terjemahan secara langsung dan bukannya di dalam konteks bahasa asal. Syarikat-syarikat multinasional sering kali memerlukan seorang penterjemah bagi menterjemah segala dokumen bahasa ibunda syarikat tersebut ke bahasa negara lain di mana mereka mempunyai pejabat.

Untuk seorang penterjemah, bayaran juga sering dikaitkan dengan bilangan patah perkataan yang perlu diterjemah dan secara kasarnya anda boleh dapat sekitar RM5 untuk setiap 200-300 patah perkataan yang akan diterjemah.

Di-Mana Lubuk Kerja Sambilan Online?

Untuk pasaran dan permintaan dari Malaysia, boleh cuba portal yang terkenal iaitu Mudah.my. Di sana, sesiapa sahaja boleh senaraikan kepakaran yang mereka ada mengikut negeri. Alternatif lain ialah portal Majalah.com yang mempunyai seksyen khas mencari pekerja part time di seluruh Malaysia.

Facebook juga adalah satu lubuk untuk mempromosikan kepakaran anda. Bina page yang berkaitan dengan kepakaran anda dan kongsi serba ringkas kepakaran anda di page tersebut. Ramai yang telah berjaya menggunakan medium facebook page sebagai tempat pemasaran percuma.

Antara Lubuk Kerja Sambilan Online Luar Negara Yang popular.

https://www.fiverr.com/

Apa itu Fiverr? Fiverr adalah platform utama mikro-job di Internet. Ini adalah tempat di mana jutaan pembeli dan penjual bertemu dan bertukar layanan, produk, barang, dan apa pun dengan serendah USD 5 sahaja.

https://www.upwork.com/

Upwork adalah laman freelance yang pernah bekerja sama dengan Microsoft, Unilever, Panasonic, dan Cisco ini telah memberikan 2,8 Juta pekerjaan ke lebih dari 1,5 juta pekerja freelance-nya. Sama seperti Freelancer.com, Upwork menampilkan projek-projek freelance untuk berbagai jenis kerja atas talian.

https://www.peopleperhour.com/

Peopleperhour adalah Laman dari United Kingdom (UK) ini sangat terkenal kerana bayaran adalah dalam Great Britain Pound (GBP). Penyedia servis pula datang dari pelbagai negara kerana tukaran matawang yang tinggi.

https://www.freelancer.com/

Laman yang sama seperti Upwork di atas.

Bukan setakat ini sahaja, banyak lagi laman Kerja Sambilan Online yang anda boleh cari di Google. seperti guru.com, freelancewritinggigs.com dan banyak lagi. Apa yang penting, bina profail kerja anda yang menarik untuk menarik minat mereka yanmg memerlukan khidmat kepakaran anda.

Bolehkah Dapat 5 angka dengan Kerja Sambilan Online?

5 angka dengan Kerja Sambilan Online? sesuatu yang bukan mustahil. Ramai yang telah menjadikan kerja online atau freelancer sebagai pendapatan utama. Tapi semuanya bermula dari bawah. Usaha untuk memperoleh USD 10.00 terlebih dahulu. Dari tangga ini anda sudah boleh mengorak langkah ke arah 5 angka.

Sesuatu yang sukar jika diamalkan setiap hari ia akan lebih mudah. Begitulah sebaliknya. Dalam suasana ekonomi negara yang tidak terjamin, dan inslasi yang meningkat menjadikan matawang kita kurang nilainya. Malah ada syarikat yang terpaksa memberhentikan pekerjanya. Sekurangnya kita sudah lebih bersedia. Sekurangnya Peluang Kerja Sambilan Online di Rumah Tanpa Modal ini mampu meringankan beban anda.

Video Tip Bagaimana Bermula di Medium Freelancing and UpWork

Sumber Rujukan Artikel : Peluang Kerja Sambilan Online di Rumah Tanpa Modal Buat Anda

siraplimau.com
www.saya-share.com
www.wikihow.com