Semakan-subsidi-petrol

Program Subsidi Petrol (PSP) Online B40 dan M40

Posted on 596 views

Semakan Kelayakan Program Subsidi Petrol (PSP) Online. Cara semak PSP kelayakan menerima bantuan subsidi bersasar minyak petrol bermula untuk B40 dan akan diteruskan kepada golongan M40. Ini bermakna KERAJAAN Pakatan Harapan telah menunaikan janjinya.

Menerusi pengenalan skim Program Subsidi Petrol (PSP) bermula 1 Januari 2020, golongan B40 akan menerima subsidi petrol sebanyak RM30 sebulan untuk kereta dan RM12 sebulan untuk pemilik motosikal yang akan dikreditkan terus ke akaun penerima berdasarkan senarai nama Bantuan Sara Hidup (BSH).

Program Subsidi Petrol (PSP)

Kandungan

1 Januari 2020 harga petrol RON95 akan diapungkan mengikut harga pasaran semasa, dan bantuan menerusi Program Subsidi Petrol (PSP) diperkenalkan. PSP disasarkan kepada golongan B40 dan M40 dengan bantuan yang berbeza.

 

Jika sebelum ini Program Subsidi Petrol (PSP) yang dicadangkan hanya diberikan kepada golongan berpendapatan rendah (B40), kini program PSP bakal diperluaskan kepada golongan berpendapatan sederhana (M40) menjelang Januari 2020.

Menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, mekanisme ini diperluaskan kepada golongan M40 setelah menerima maklum balas daripada rakyat.

Klik link untuk semakan: Semakan Subsidi Minyak Online

Cara Semakan Program Subsidi Petrol

1. Klik Pautan link untuk semakan di atas ini

2. Anda akan masuk kehalaman seperti di dalam gambar.semak Program Subsidi Petrol PSP

3. Masukkan no. MyKad anda di ruangan yang diberikan.

4. Centang bahagian saya faham dan bersetuju, kemudian tekan butang semak seperti dalam gambar.Program Subsidi Petrol b40 PSP

5. Anda akan terima keputusan sama ada layak atau tidak seperti dalam gambar.cara semakan Program Subsidi Petrol

Program Subsidi Petrol M40

Bagi golongan M40 pula, kementerian akan mempersiapkan satu pangkalan data khas dengan kerjasama Kementerian Kewangan, JPJ dan TNB untuk dapatkan data yang lengkap. Mereka akan menerima subsidi petrol sebanyak 30 sen per liter terhad kepada 100 liter sebulan bagi kereta dan 40 liter sebulan bagi motosikal dengan menggunakan Kad95 yang bakal diperkenalkan.

Namun begitu, syarat utama yang ditetapkan oleh kementerian ialah mereka memiliki kenderaan tidak melebihi dua buah kereta dan dua buah motosikal. Selain itu, kereta yang dimiliki haruslah berkapasiti 1600cc dan ke bawah atau kereta melebihi 1600cc yang berumur 10 tahun dan ke atas. Bagi motosikal yang dimiliki pula perlu mempunyai enjin bawah 150cc atau motosikal 150cc ke atas yang berusia lebih 10 tahun.

Penerangan Menteri KPDNHEP tentang dasar-dasar kementerian terutamanya pelaksanaan Program Subsidi Petrol

Program Subsidi Petrol adalah inisiatif Kerajaan untuk mengagihkan subsidi petrol berdasarkan prinsip pengagihan semula yang saksama dan dasar berpandukan data.

Inisiatif ini akan memanfaatkan 8 juta pemilik kenderaan daripada golongan M40 dan B40 dengan jumlah peruntukan sebanyak RM 2.2 billion.

Perbelanjaan yang diselamatkan akan diagihkan semula kepada rakyat dalam bentuk inisiatif-insiatif yang membantu golongan yang memerlukan. Contohnya, dalam Belanjawan 2020, peruntukan untuk subsidi dan bantuan sosial telah ditingkatkan kepada RM24.2 bilion daripada RM22.3 bilion untuk tahun 2019.

Semakan kelayakan untuk 2.9 juta penerima bantuan Program Subsidi Petrol daripada golongan penerima BSH boleh dibuat mulai (15 Oktober 2019) di https://psp.kpdnhep.gov.my

Untuk golongan penerima daripada golongan M40 pula, kerajaan akan mengumumkan proses serta mekanisme pendaftaran dalam masa terdekat.

Kerajaan komited untuk berlapang dada menerima segala maklumbalas dan berkerjasama dengan semua pihak bagi memastikan pelaksanaan Program Subsidi Petrol berjalan lancar.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.