Semakan Potongan Gaji Angkasa

Semakan Potongan Gaji Angkasa Secara Online 2021

Posted on 76 views

Semakan Potongan Gaji Angkasa.

Makluman kepada semua peminjam yang menggunakan sistem potongan gaji ANGKASA, anda diminta untuk membuat semakan potongan gaji anda secara berkala sama ada setiap bulan atau 3 bulan sekali untuk memastikan anda betul-betul peka dengan status kewangan anda.

Apa itu Semakan Potongan Gaji Angkasa atau singkatannya (SPGA)?

Tak tahu macam mana nak buat semakan?

Jangan risau, berikutan dengan isu di atas, Pakarwang membawakan anda artikel hari ini Semakan Potongan Gaji Angkasa Secara Online 2021 sebagai panduan untuk memudahkan urusan anda membuat semakan gaji dengan ANGKASA.

Berminat?

Jom teruskan membaca artikel kami.

Apa Itu Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (ANGKASA)?

Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (ANGKASA) telah diangkat sebagai sebuah koperasi yang mewakili gerakan koperasi seluruh Malaysia.

ANGKASA hanya sebagai pemudah cara iaitu setiap koperasi kredit berperanan sebagai pemberi pinjaman kepada ahli koperasi dan ANGKASA bertindak sebagai ejen kutipan.

SISTEM POTONGAN GAJI ANGKASA (SPGA)

Untuk makluman anda, SPGA ialah satu sistem di mana semua potongan koperasi dan lain-lain organisasi diuruskan melalui satu saluran demi memudahkan urusan potongan gaji anggota diproses oleh jabatan kerajaan atau majikan swasta (yang berdaftar dengan BPA).

Sistem ini juga merupakan satu kemudahan kepada koperasi dan lain-lain organisasi untuk mengutip bayaran seperti yuran, saham, ansuran pinjaman dan sebagainya dengan cara lebih bersistematik dan terjamin.

Bagi anggota koperasi, sistem ini memberi kemudahan untuk mereka membayar balik semua ansuran pinjaman atau lain-lain tuntutan kepada koperasi atau organisasi lain melalui sekali arahan.

Sistem ini diwujudkan bagi memudahkan urusan semua pihak, samada ‘jabatan/majikan’ dalam urusan penyediaan gaji setiap bulan, ‘koperasi/organisasi’ dalam urusan mengutip bayaran balik pinjaman dan yuran manakala ‘anggota/individu’ dalam urusan menyelesaikan bayaran ansuran setiap bulan.

Semakan Potongan Gaji Angkasa Secara Online 2021

Semakan Potongan Gaji Angkasa Secara Online 2021

Terdapat 4 kaedah yang disediakan bagi mereka yang ingin membuat semakan potongan gaji ANGKASA.

Bagaimana?

Mari kita sama-sama teliti dan fahami maklumat di bawah.

4 CARA SEMAK POTONGAN GAJI ANGKASA

KAEDAH 1: SEMAKAN MELALUI EMAIL

Anda boleh membuat semakan gaji melalui emel dengan cara emailkan pertanyaan anda ke alamat:

KAEDAH 2: SEMAKAN MELALUI SURAT

Hantar pertanyaan semakan gaji anda ke alamat berikut:

  • Bahagian Perkhidmatan Kredit Dan Perbankan

Wisma Ungku A. Aziz

Jalan SS 6/1, Peti Surat 8797

Pejabat Pos Kelana Jaya

46798 Petaling Jaya, Selangor

KAEDAH 3: SEMAKAN MELALUI KIOSK ANGKASA

Bagi memenuhi keperluan anggota koperasi, ANGKASA telah menyediakan 24 unit kiosk Sistem Potongan Gaji ANGKASA (SPGA) di beberapa lokasi strategik seluruh malaysia termasuk Sabah dan Sarawak mulai tahun 2013.

Melalui perkhidmatan kiosk ini, semua anggota koperasi boleh mendapatkan penyata potongan bulanan yang diuruskan oleh Bahagian Perkhidmatan Kredit dan Perbankan ANGKASA (BPKP) secara layan diri.

Perkhidmatan ini diberikan secara percuma dan anda hanya perlu memasukkan kad pengenalan (MYKAD) yang dilengkapi dengan cip maklumat peribadi dan perlu disahkan dengan cap jari.

Rujuk: SENARAI KIOSK ANGKASA SELURUH MALAYSIA untuk memudahkan urusan perjalanan anda.

KAEDAH 4: SEMAKAN MELALUI TELEFON

Anda hanya perlu hubungi 03-7802 2400 untuk membuat pertanyaan semakan gaji anda.

Kesimpulan Semakan Potongan Gaji ANGKASA

Kami berharap artikel ini sedikit sebanyak dapat memberi pencerahan kepada mengenai ANGKASA dan membantu memudahkan urusan anda membuat semakan potongan gaji di ANGKASA.

Kongsikan artikel ini kepada rakan-rakan dan ahli keluarga anda yang lain.

Selamat maju jaya kami ucapkan.

TERIMA KASIH