Rumah sebagai pelaburan

Senangnya Beli Rumah Sebagai Pelaburan Akan Datang

Posted on 836 views

Rumah dan pelaburan menjadi satu budaya pelaburan baru dalam masyarakat. Membeli hartanah sebagai simpanan pelaburan akan datang nampaknya kini mula menjadi tabiat bagi sebahagian mereka yang tahu betapa tinggi nilai hartanah sesuatu kawasan. Tapi menjadikan rumah sebagai pelaburan itu sebenarnya bukan satu kerja mudah. Banyak yang kena dipertimbangkan. Pastinya anda tahu beberapa tips sebelum terjah masuk ke arena hartanah ini.

Kali ini Pakar Wang berkongsi tips ini dengan anda. Penting buat anda faham setiap butir penting dalam artikel kali ini. Jom kita mula…

Rumah sebagai pelaburan,

Kandungan

tidak sama dengan membeli kediaman yang anda inginkan. Banyak perkara yang perlu di nilai dengan teliti. Jika anda tidak mahu rugi jangan ikut suka beli hartanah tanpa ikut 5 tips asas ini.

Tips membeli rumah untuk pelaburan

1. Lokasi Hartanah
Lokasi memainkan peranan utama dalam menentukan nilai sesuatu hartanah. Perlu tahu apa dan bakal berlaku pada loskasi itu amat penting. Semak perancangan pembangunan sesuatu lokasi untuk menjangka bakal nilai hartanah akan datang. Berapa harga sewa, tanah dan struktur perhubungan baik jalan dan infra menjadikan hartanah itu mempunyai nilai harga yang meningkat akan datang.

2. Dalaman Rumah
Buat tinjauan dalaman kediaman. Pastikan tiada kerosakan yang tidak dijangka seperti keretakan dinding, atap, struktur paip, tandas dan juga pendawaian. Pastikan cahaya matahari yang masuk sesuai dengan keadaan rumah. Semak juga bil-bil terkini kerana kebanyakkan pembeli terpaksa membayar tunggakan bil yang tidak sepatutnya.

3. Luaran Rumah dan sejarah
Buat juga tinjauan kawasan luaran keliling rumah. Pastikan kediaman tidak berdekatan dengan kawasan perkuburan, paya dan kawasan yang merbahaya. Ketahui sejarah kawasan adalah penting, adakah dahulunya kawasan ini tanah berbukit atau berpaya. Ini memudahkan anda meramal apa yang perlu dilakukan pada tahun-tahun seterusnya.

4. Bayaran Pendahuluan dan bayaran bulanan
Ini paling penting. Cari rumah di bawah harga nilai pasaran. Walau pun agak payah untuk ketemu tetapi amat berbaloi buat anda. Pastikan bayaran pendahuluan dibayar terus jika anda sudah berminat dengan hartanah tersebut, juga pastikan kira-kira anda cukup untuk membayar bayaran bulanan dan tidak membebankan anda kemudian. Amat bertuah jika rumah yang dibeli sudah sedia ada penyewanya. Pastikan anda mempunyai rekod baik di CTOS dan CCRIS, Ini paling-paling utama. Tanpa rekod baik memang anda tidak mendapat pinjaman dari pihak bank.

5. Agen jualan yang sah
Kenal, tahu dan semak syarikat agen jualan anda. Jangan menyesal jika dah bayar wang pendahuluan tiba-tiba anda ditipu. Perkara ini banyak berlaku. Pastikan bukan pada anda.

Mudahnya melabur dalam hartanah

Sebenarnya mudah untuk anda tahu adakah hartanah ini berbaloi untuk di beli atau tidak. Tetapi yang paling penting kita mesti kukuh dengan kewangan. Ramai yang telah ditipu gara-gara membeli hartanah tanpa membuat kajian yang terperinci. Jangan pula anda menjadi salah satu mangsa tipu ini.

Perlu juga anda tahu, bukan semua yang cuba masuk ke arena ini yang telah gagal. Walaupun telah berbekal dengan ilmu rumah dan pelaburan ini. Sikap yang sentiasa merasa diri cukup bijak biasa itulah yang akan memakan diri. Sentiasa bertanya dan terus belajar walaupun rasanya kita sudah pakar dalam bidang ini.

Nasihat dari Pakar Wang buat anda di luar sana, sentiasa pertimbangkan 5 tips ringkas di atas sebelum bertindak membeli rumah untuk pelaburan. Bersedia dengan kewangan yang cukup sebelum berurusan dengan pihak agen. Pastikan agen tersebut “genuine” bukan jin. Moga anda berjaya membeli rumah untuk pelaburan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.