Pakar Wang

Apa perbezaan antara zakat dan cukai? Banyak persoalan yang berkaitan tentang ini. Malah, tidak mengejutkan sekiranya ada yang tidak tahu apa perbezaan antara zakat dan cukai. ‘Eh, ada perbezaan eh? […]

Kesan negatif tidak menabung ketika usia muda?  ‘Alah, menabung ni untuk budak-budak je.. kita bukan budak sekolah lagi..’ Anda mempunyai persepsi macam ni? Kalau macam tu, jangan kemana-mana, baca sampai […]

Apakah kesan bahaya hutang melebihi kemampuan kita?  Hutang keliling pinggang nak tidur malam pun tak senang.  Apakah kesan bahaya hutang pada kehidupan anda sebenarnya? Hutang bukan lagi satu fenomena asing […]

Apa teknik-teknik untuk menjadi pelabur yang berjaya? Sifat pelaburan yang berunsurkan ‘high risk, high return’ membuatkan pengguna berfikir dua kali sebelum menjejakkan kaki ke dunia pelaburan. Pakar Wang kali ini […]

Kesedaran dalam mengetahui kepentingan memiliki insurans masih lagi rendah dalam kalangan masyarakat Malaysia. Ramai lagi masih yang masih was-was dengan fungsi utama insurans sekaligus terlepas daripada peluang mengetahui tentang kepentingan […]

Keliru bagaimana cara mengenali penipuan skim cepat kaya? Ramai pelabur-pelabur ‘rookie’ yang tertipu dan terjerat dengan skim cepat kaya ini menyesal tak sudah, menangis tak berlagu duit yang dilabur melayang-layang. […]