cara mudah daftar ssm secara online

Cara Mudah Daftar SSM Secara Online

Posted on

Cara daftar mudah SSM secara online? Tak perlu ke kaunter lagi untuk mendaftarkan perniagaan anda dengan SSM. Sekarang ni melalui pendaftaran online anda boleh jimatkan masa dan tenaga.

Cara ini menggalakkan lagi rakyat Malaysia khususnya untuk terlibat dalam bidang perniagaan. Proses pendaftaran yang lebih lancar dan cepat menarik perhatian mereka yang berminat memulakan perniagaan.

Tetapi,

anda perlu mengikut langkah-langkah yang betul dan mengambil tahu akan peraturan yang diberikan oleh pihak SSM kepada mereka yang baru mendaftarkan perniagaan.

‘Alamak, macam susah je, peraturan macam mana pulak tu?’

Jangan risau, Pakarwang sedia membantu dengan entri kali ini tentang cara mudah daftar SSM secara online. Kami jelaskan dengan langkah-langkah yang mudah difahami.

Teruskan membaca ya!

KENAPA PERLU DAFTAR?

Perniagaan fizikal atapun online kedua-duanya wajib mendaftarkan perniagaan mereka dengan syarikat SSM. Hal ini kerana timbul banyak aduan daripada pengguna yang mengalami masalah dengan peniaga online.

Terdapat segelintir daripada para peniaga online mengambil kesempatan menipu pengguna dan mengakibatkan kerugian.

“Melalui peraturan-peraturan Perlindungan Pengguna 2012, peniaga online diwajibkan memaparkan nama perniagaan, nombor pendaftaran perniagaan atau syarikat, alamat emel dan nombor telefon di laman web, Facebook atau Instagram

– Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah, Timbalan Menteri KPDNKK”

Sumber: Kosmo

Untuk mengelakkan perniagaan anda terjejas dengan trend penipuan peniaga online, daftarkan perniagaan anda sekarang dengan syarikat SSM.

Popular  TIPS MELABUR SAHAM KOPERASI BANK RAKYAT

Dengan mendaftar syarikat anda dengan SSM;

  • Anda dapat tingkatkan keyakinan dan kepercayaan pengguna internet dengan status perniagaan anda.
  • Anda dapat tingkatkan kredibiliti syarikat anda untuk jangka masa panjang.
  • Jika syarikat anda menghadapi apa-apa masalah terutamanya yang berkaitan dengan pihak berkuasa, anda mudah selesaikannya kerana syarikat anda sudah berdaftar secara sah.
  • Anda juga mungkin berpeluang mendapat geran-geran dan bantuan dari kerajaan untuk bangunkan perniagaan anda.

cara mudah daftar ssm secara online

CARA DAFTAR SSM SECARA ONLINE

Berikut merupakan syarat pendaftaran, prosedur pendaftaran dan peringatan am yang perlu anda ikuti untuk daftar SSM secara online:

SYARAT-SYARAT PENDAFTARAN 

  1. Pemilik mestilah Warganegara Malaysia atau Penduduk Tetap
  2. Pemilik mestilah berumur 18 tahun ke atas
  3. Pemilik/rakan kongsi sahaja dibenarkan untuk membuat permohonan.

Jenis Perniagaan yang dibenarkan:

  • Perniagaan yang dimiliki sepenuhnya oleh seorang pemilik
  • Perniagaan yang dimiliki sepenuhnya oleh sekurang-kurangnya 2 atau 20 oran pemilik

PROSEDUR PENDAFTARAN

Anda dikehendaki untuk melayari laman rasmi EZBIZ SSM untuk membuat pendaftaran online. Klik –Perkhidmatan EZBIZ online

Klik pada butang ‘Sign Up’ untuk pertama kali daftar dan isikan segala maklumat-maklumat yang diminta.

ezbiz online

Selesai memiliki akaun sendiri, isikan username anda dan password serta verification code kemudian klik butang    ‘Sign In’

Dah siap buat pendaftaran secara online jangan lupa ke pejabat SSM yang berdekatan untuk buat pengesahan akaun.

  • Bawa kad pengenalan anda untuk buat pengesahan akaun di pejabat SSM
  • Pengesahan cap jari akan dilakukan untuk tujuan proses pengaktifan ID (atas tujuan keselamatan)
  • Pengesahan ini dilakukan sekali sahaja
  • Setelah selesai barulah anda boleh melakukan pendaftaran dan pembaharuan perniagaan di sistem EZBIZ online.

PENDAFTARAN PERNIAGAAN BARU

Dah aktifkan akaun, boleh sign in ke EZBIZ online semula untuk buat pendaftaran perniagaan baru. Klik pada butang ‘My Business Service’ dan klik ‘New Business’ di bawah seksyen ‘New Business Registration’

Popular  Kenali Penipuan Skim Cepat Kaya - 5 Cara Mudah

Anda dikehendaki mengisi borang A (Registration of New Business).

Anda boleh mendaftar menggunakan nama sendiri ataupun nama ‘tred’

  • Nama sendiri menggunakan nama seperti di dalam kad pengenalan tidak perlu memohon kelulusan nama perniagaan. Contoh: Ruslan bin Mohamed, Siow Ah Thai, Ramasamy a/l Mutusamy.
  • Nama Tred ialah nama perniagaan yang dicadangkan dan perlu mendapat kelulusan daripada Pendaftar Perniagaan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) terlebih dahulu. Contoh: Kedai Dobi Mewah, Lucky Star Catering, ABS Unggul Enterprise.

Maklumat-maklumat yang perlu diisi di dalam borang A:

  • Nama perniagaan
  • Tarikh permulaan perniagaan
  • Alamat utama perniagaan
  • Alamat cawangan perniagaan (jika ada)
  • Maklumat pemilik dan rakan kongsi
  • Jenis perniagaan yang akan dijalankan
  • Kemukakan salinan perjanjian perkongsian (jika ada)

Nota:

  1. Pemilik dan rakan kongsi hendaklah menandatangani di ruangan maklumat pemilik dan di ruangan pengesahan oleh pemilik tunggal/rakan kongsi.
  2. Pemilik / semua rakan kongsi perlu hadir untuk urusan pendaftaran.
  3. Dokumen yang perlu dilampirkan:
    a – Surat Kebenaran atau Surat Sokongan bagi jenis perniagaan Taska (Jabatan Kebajikan Masyarakat), Tadika, Pusat Tuisyen, Sekolah/Kolej Pendidikan (Kementerian/Jabatan Pendidikan)
    b – Surat kebenaran atau sokongan daripada agensi berkaitan sekiranya diperlukan oleh Pendaftar Perniagaan.

Contoh Borang A (Registration of New Business)

cara mudah daftar ssm secara online

FI PENDAFTARAN

Selesai anda lengkapkan permohonan dengan maklumat yag diperlukan, lakukan bayaran di bahagian ‘Fees & Declaration’ (anda boleh lakukan bayaran di kaunter dan juga secara online)

  1. Perniagaan pemilikan tunggal menggunakan nama sendiri seperti di
    kad pengenalan – RM30.00.
  2. Perniagaan pemilikan tunggal atau perniagaan perkongsian
    menggunakan nama tred – RM60.00.
  3. Pendaftaran cawangan – RM5.00 setiap cawangan.
  4. Cetakan Maklumat Perniagaan – RM10.00.

PANDUAN AM BAGI YANG BARU MENDAFTAR SSM

  1. Perniagaan anda telah berjalan dan berdaftar kurang dari 30 hari dari tarikh mula perniagaan.
  2. Pendaftaran perniagaan yang baru boleh dilakukan dalam jangka masa setahun dan tidak melebihi dari 5 tahun bagi setiap pendaftaran.
  3. Jenis perniagaan yang didaftarkan hendaklah tidak melanggar undang-undang dan bersesuaian dengan ketenteraman awam, keselamatan persekutuan serta tidak bertentangan dengan prinsip moral.
  4. Perakuan Pendaftaran Perniagaan dapat diterima dalam tempoh masa 1 jam dari waktu pembayaran dilakukan.
  5. Individu yang menjalankan perniagaan tetapi tidak membuat pendaftaran perniagaan tersebut dianggap sebagai melakukan kesalahan di bawah Akta Pendaftaran Perniagaan 1956. Jika disabitkan kesalahan akan dikenakan denda maksimum RM 50,000 atau dipenjara tidak melebihi 2 tahun atau kedua-duanya sekali.
  6. Pemilik perniagaan mempunyai tanggungjawab untuk mendapatkan lesen, permit atau surat kebenaran yang sepatutnya bagi perniagaan yang dijalankan daripada pihak berkuasa berkaitan. Hal ini perlu dilakukan walaupun perniagaan anda telah didaftarkan dengan SSM.
Popular  Perniagaan Sublet Mampu Beri Pandapatan 4 Angka

Video Cara Daftar SSM Online Dan Renew SSM Online

KESIMPULAN

Minat berniaga? Dah boleh mula daftarkan perniagaan anda di bawah sistem SSM.

Pastikan anda daftar perniagaan anda sebelum apa-apa tindakan yang merugikan dikenakan ke atas anda. Simple dah sebenarnya, daftar online pun boleh.

Carilah rezeki yang halal dan diberkati dengan menjadi seorang peniaga yang jujur dalam urusan perniagaan dan sentiasa hargai pelanggan yang sentiasa menyokong servis/produk anda.

Tanpa pelanggan, perniagaan anda hanya tinggal kenangan.

Pakarwang mengharapkan agar anda semua terus sukses dan selamat mendaftar perniagaan anda secara online!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.