Kad Kredit, Kad Caj atau Kad Debit, Mana Pilihan Yang Untung

Kad Kredit, Kad Caj atau Kad Debit, Mana Pilihan Yang Untung Buat Anda

Posted on 630 views

Kad Kredit, Kad Caj atau Kad Debit, Mana Pilihan Yang Untung

Dunia moden cip... Kad Kredit, Kad Caj atau Kad Debit, mana satu yang anda guna dan jadi pilihan? Mari semak budaya belanja masa kini.

Bila membeli barang keperluan atau makan di luar, ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk menyedari bahawa anda tidak mempunyai wang yang cukup untuk membayar bil. Ketika itu ia amat memalukan. Tetapi hari ini, kebanyakan daripada kita akan membayar dengan kad caj / debit / kredit dan tanpa berfikir banyak. Jadi apakah sebenarnya kad cip plastik ini dan bagaimana ia berbeza daripada antara satu sama lain? Penting untuk anda tahu dan mana lebih untung bila digunakan.

Kad Caj

Kandungan

Apabila anda menggunakan kad caj, pengeluar kad akan membayar kepada peniaga terlebih dahulu. Bagi pihak anda dan menghantar bil kepada anda. Segala perbelanjaan ke atas kad akan dikumpulkankan dan dikesan oleh pengeluar kad, dan segala perbelanjaan ini akan dibilkan kepada anda setiap bulan. Secara umumnya, rang undang-undang mesti dibayar sepenuhnya dalam tempoh 15 – 30 hari dari tarikh bil. Kegagalan untuk membayar bil anda akan menyebabkan kad anda akan dibekukan.

Terdapat had ke atas perbelanjaan yang boleh bawa dalam kredit ( juga dikenali sebagai had kredit). Tetapi kad caj sangat dikenali dengan had kredit yang sangat tinggi.

Sejak kebelakangan ini, populariti kad caj telah jatuh, dan memberi laluan kepada alternatif pembayaran “plastik yang lebih popular ” seperti kad kredit dan kad debit. Kad caj yang paling popular di Malaysia hari ini adalah American Express (Under Maybank) dan Diners Club. Lain-lain kad caj disediakan termasuk yang dikeluarkan oleh Al-Rajhi, Public Bank, UOB, dan MBF.

Kad Kredit

Cara kad kredit berfungsi adalah sama seperti kad caj, tetapi tidak seperti caj kad yang memerlukan anda membayar jumlah penuh sebelum tarikh akhir, anda mempunyai pilihan sama ada mambayar minimum 5% daripada baki tertunggak atau RM50 (yang mana lebih tinggi) – baki tertunggak yang lain akan dibawa ke bulan hadapan yang berikutnya. Selagi anda tidak mecapai had kredit dan membayar dengan segera kad anda tidak akan dibekukan.

Tetapi terdapat kenkangan di sini. Pengeluar kad mengenakan faedah bagi mana-mana baki tertunggak yang dibawa kehadapan. Kadar faedah biasanya dari 9% -18% p.a. Bagi seseorang yang biasa membayar minimum 5% setiap bulan, yang mana meningkat dengan cepat. Ia memerlukan 2.5 tahun untuk seseorang melangsaikan bil berjumlah RM2000 jikan ia dibayar dengan jumlah minimum setiap bulan. Dan mereka akan berakhir dengan membayar sebanyak RM575 dalam faedah. Itu adalah antara bentuk pembiayaan termahal yang disediakan oleh bank-bank.

Selain itu, untuk membendung percambahan yang tidak terkawal hutang kad kredit, Kementerian Kewangan telah mengenakan cukai perkhidmatan RM50 setahun ke atas semua kad kredit utama dan RM25 cukai perkhidmatan ke atas semua kad tambahan.

Tetapi Jika anda menggunakan mereka secara bertanggungjawab, kad kredit boleh menawarkan kelebihan lain. Mereka membantu membina skor kredit anda selagi anda membayar bil-bil anda pada masanya. Ia menawarkan banyak manfaat tambahan dan skim ganjaran yang anda boleh gunakan untuk mendapatkan hadiah, pulangan tunai atau diskaun untuk produk-produk, perkhidmatan dan acara-acara khas. Mereka juga menawarkan perlindungan yang lebih baik terhadap transaksi penipuan dan memanfaatkan yang lebih baik dalam kes-kes pertikaian dengan peniaga berbanding dengan kad debit.

Kad Debit

Walaupun kad kredit dan kad caj adalah kemudahan kredit, kad debit tidak. Kad debit sentiasa dikaitkan dengan akaun semasa / simpanan. Apabila anda menggunakan kad debit untuk membayar, anda dasarnya mengakses wang dalam akaun anda. Had penggunaan anda pada dasarnya hanya seberapa banyak yang anda ada di dalam akaun. Tiada bil bulanan yang bank akan menghantar kepada anda.

Kad debit mempunyai banyak manfaat dan skim ganjaran yang sama dengan yang ditawarkan untuk kad kredit. Itulah salah satu kelebihan ditambah menggunakan kad debit berbanding dengan membayar secara tunai.

Kad Kredit, Kad Caj atau Kad Debit, Mana Pilihan Yang Untung

Cadangan Dari Pakar Wang

1. Dapatkan sekurang-kurangya satu kad kredit untuk membina sejarah kredit. Tanpa sejarah kredit, ia adalah sukar untuk mendapatkan pinjaman bersaiz besar (contohnya pinjaman rumah) dari bank.

2. Bagi mereka yang mempunyai masalah disiplin perbelanjaan. Kad debit adalah pilihan yang lebih selamat bagi mereka.

3. Kad plastic boleh menjadi penyelamat kepada kehidupan pada masa-masa kecemasan dimana wang tunai tidak mencukupi.

Kesimpulan, Kad Kredit, Kad Caj atau Kad Debit, Mana Lebih Untung?

Jika anda tidak pernah mempunyai kad cip plastik ini, mula dapatkan satu akan membuka satu kemudahan dunia yang moden dan banyak faedah lain dan ganjaran. Tetapi jangan libatkan diri anda dengan perbelanjaan yang tidak berhemah walau sehebat mana pun ia.

Dan sentiasa ingat, pilih jenis kad yag sesuai dengan gaya hidup anda. Belajar bagaimana mendapatkan kad kredit yang tepat sesuai dengan anda. Penting Pakar Wang ingatkan supaya jangan amalkan budaya hutang. Hutang itu umpama gula-gula, makin kita suka ia mula jadi penyakit.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.