Bantuan Peniaga Bazar Ramadhan

Bantuan Peniaga Bazar Ramadhan Selangor Sebanyak RM500

Posted on 282 views

Bantuan Peniaga Bazar Ramadhan.

Peniaga bazar Ramadhan Selangor bakal menerima bantuan daripada kerajaan negeri Selangor sebanyak RM500 susulan dengan pengumuman penutupan peniaga bazar Ramadan yang tidak dapat lagi beroperasi sepanjang PKP mulai 8 Mei 2021.

Peniaga bazar yang inginkan informasi lebih lanjut mengenai bantuan ini boleh teruskan bersama kami di artikel Bantuan Peniaga Bazar Ramadhan Selangor Sebanyak RM500.

Teruskan membaca artikel kami.

Bantuan Peniaga Bazar Ramadhan Selangor Sebanyak RM500

Kandungan

PENUTUPAN BAZAR RAMADHAN PKP 3.0 

Menurut Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Amirudin Shari, penutupan operasi Bazar Ramadhan secara serta merta tidak menunjukkan ketidakadilan kerajaan kerana peniaga sudah diberi masa berniaga selama 25 hari sebelum keputusan penutupan dibuat.

Bagi meringankan lagi beban yang dialami oleh peniaga Bazar Ramadhan, kerajaan negeri Selangor membuat keputusan untuk memberikan bantuan RM500 kepada 11,000 peniaga membabitkan peruntukan sebanyak RM5 juta.

Untuk makluman anda, bazar Ramadan di enam daerah di Selangor dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak akan dibenarkan beroperasi bermula Sabtu ini.

Enam daripada sembilan daerah di Selangor dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mulai 6 hingga 17 Mei.

Daerah yang terlibat adalah seperti berikut:

 • Petaling
 • Gombak
 • Hulu Langat
 • Kuala Langat
 • Klang
 • Sepang

Bantuan Peniaga Bazar Ramadhan

BANTUAN PENIAGA BAZAR RAMADHAN RM500

Bagaimana cara untuk anda mendapatkan bantuan peniaga bazar Ramadhan ini?

Untuk makluman anda, pelaksanaan bantuan peniaga bazar Ramadhan ini akan dilakukan oleh pihak berkuasa tempatan bermula pada 8 Mei 2021.

Bantuan one-off sebanyak RM500 akan diberikan kepada peniaga yang terjejas dan bantuan dijangka akan diberikan selepas hari raya Aidilfitri.

SYARAT-SYARAT KELAYAKAN PERMOHONAN

Syarat kelayakan permohonan yang perlu dipenuhi oleh peniaga-peniaga bazar Ramdhan di Selangor sebelum membuat permohonan adalah seperti berikut:

 1. Peniaga bazar Ramadhan tersebut mestilah berlesen atau berdaftar sama ada di bawah Majlis atau penganjur (berdaftar dengan Majlis).
 2. Peniaga yang layak menerima bantuan khas ini mestilah berada di kawasan 9 PBT yang terlibat sahaja.
 3. Setiap peniaga hanya layak menerima sekali sahaja bantuan walaupun mempunyai lebih 1 petak bazar atau lesen dan permit daripada Majlis yang sama atau berbeza.

CARA PERMOHONAN BANTUAN PENIAGA BAZAR RAMADHAN

Peniaga bazar Ramadhan yang berkelayakan boleh membuat permohonan dengan mengikuti cara-cara di bawah:

 1. Pemohon perlu melayari laman web berikut:PORTAL RASMI SELANGOR PRIHATIN
 2. Klik ‘Permohonan’ dan pada bahagian ‘Bantuan Khas Bazar Ramadhan 2021 One-Off’ isikan nombor kad pengenalan kemudian klik ‘Seterusnya’
 3. Jika layak, isi maklumat peribadi, perniagaan, dan nombor akaun bank yang aktif.
 4. Bantuan akan disalurkan terus ke akaun bank pemohon dalam tempoh 14 hari bekerja daripada tempoh permohonan yang lengkap dihantar.

Selesai!

Maklumat Lanjut Bantuan Peniaga Bazar Ramadhan

Sekiranya anda inginkan maklumat yang lebih lanjut mengenai bantuan ini anda boleh terus layari atau baca sebarang informasi terbaru di:

Kami berharap manfaat daripada perkongsian kami hari ini dapat disebarkan untuk membantu peniaga bazar Ramadhan yang sama terjejas akibat pengumuman PKP baru-baru ini.

Pastikan anda sentiasa penjarakkan sosial dan mematuhi setiap arahan dan SOP yang dikeluarkan untuk kita sama-sama memutuskan rantaian Covid-19 di Malaysia yang semakin serius.

Selamat maju jaya kami ucapkan.

TERIMA KASIH