CIMS MITI: Surat Permohonan Beroperasi Semasa PKP 3.0

Posted on 593 views

CIMS MITI: Surat Permohonan Beroperasi Semasa PKP 3.0

Susulan pengumuman PKP 3.0 pada 10 Mei menjadikan situasi pengoperasian syarikat terhad dan memerlukan surat kebenaran untuk meneruskan operasi syarikat seperti biasa.

Syarikat yang terbabit perlu mendaftar melalui sistem CIMS MITI 3.0 untuk mendapatkan kebenaran.

Bagaimana?

Kami di Pakarwang prihatin dan menyediakan anda artikel CIMS MITI: Surat Permohonan Beroperasi Semasa PKP 3.0 sebagai rujukan mereka yang terlibat dan memerlukan panduan.

Semua imformasi yang anda perlukan kami sediakan disini.

Jom baca!

Apa Itu Sistem CIMS MITI 3.0?

Kandungan

Untuk makluman anda, COVID19 Intelligent Management System (CIMS) adalah sebuah sistem pengisytiharan syarikat yang membolehkan pendaftaran secara sukarela oleh majikan.

Melalui sistem ini, pengguna boleh membuat permohonan mendapatkan surat kebenaran untuk beroperasi berdasarkan sektor-sektor ekonomi yang dibenarkan untuk beroperasi seperti berikut:

 • Perkilangan dan Perkhidmatan berkaitannya
 • Perkhidmatan Profesional
 • Peruncitan, pemborongan dan pengedaran
 • Pembinaan
 • eDagang
 • Sukan

CIMS MITI: Surat Permohonan Beroperasi Semasa PKP 3.0

SENARAI SOP MITI YANG PERLU DIPATUHI MAJIKAN & PEKERJA

Berikut adalah senarai SOP MITI untuk dipatuhi oleh majikan dan pekerja:

 1. Majikan bertanggungjawab untuk memuat turun surat notifikasi pengesahan pendaftaran untuk membolehkan pergerakan pekerja dalam tempoh PKP.
 2. Pekerja syarikat yang dibenarkan untuk berada di tempat kerja pada satu-satu masa adalah wajib membawa sesalinan surat notifikasi pengesahan pendaftaran yang dibekalkan oleh majikan bersama pas pekerja/surat pengesahan majikan.
 3. Ini bertujuan mempermudahkan pergerakan kenderaan komersial dan juga pergerakan pekerja antara kediaman dan tempat kerja.
 4. Pihak MITI telah memaklumkan kepada pihak PDRM berhubung perkara ini bagi memudahkan pergerakan di operasi sekatan jalan raya (SJR).
 5. Selaras dengan objektif untuk mengekang penularan pandemik COVID-19, hanya 30 peratus pekerja dalam kumpulan pengurusan dibenarkan berada di pejabat.
 6. Manakala jumlah pekerja kumpulan sokongan dan pekerja-pekerja yang terlibat secara langsung dalam production line akan ditentukan oleh majikan masing-masing dengan mengambil kira pematuhan ketat SOP yang ditetapkan.
 7. Majikan yang didapati melanggar dan tidak mematuhi SOP akan dikenakan tindakan undang-undang termasuk menutup premis berkenaan.

CIMS MITI: Surat Permohonan Beroperasi Semasa PKP 3.0

Berikut kami kongsikan maklumat untuk membuat permohonan etc buat rujukan.

CARA PERMOHONAN SURAT BEROPERASI SYARIKAT PKP 3.0

Untuk makluman, jika anda pernah mendaftar semasa PKP 1.0 tempoh hari melalui sistem CIMS 2.0, surat tersebut telah terbatal dan anda perlu membuat permohonan baru.

Bagaimana?

Anda hanya perlu memuat turun surat pengesahan pendaftaran terkini melalui sistem CIMS dengan log masuk dan kata laluan yang sama.

Ikuti cara-cara berikut:

 1. Anda perlu layari: LAMAN WEB RASMI CIMS MITI
 2. Daftar sebagai pengguna dan isikan maklumat syarikat anda dengan lengkap.
 3. Ikuti proses berikutnya untuk membuat permohonan surat kebenaran operasi.

NOTA:

SEMAKAN KEPUTUSAN PERMOHONAN

Anda boleh semakan keputusan permohonan sekiranya anda menerima status ‘Kebenaran Beroperasi Digantung’ dengan mengikuti cara-cara di bawah:

 1. Sila periksa semula sama ada sektor yang anda nyatakan dibenarkan beroperasi atau tidak semasa PKP.
 2. Rujuk laman web Majlis Keselamatan Negara untuk sektor yang dibenarkan beroperasi.
 3. Jika syarikat anda tidak tersenarai dalam sektor yang dibenarkan beroperasi, maka permohonan akan digantung walaupun mengeluarkan status lulus.
 4. Jika berlaku kesilapan pendaftaran, sila pergi ke menu ‘Pendaftaran Borang Notifikasi Baru’.

Maklumat Lanjut 

Sebarang maklumat berkenaan permohonan kebenaran beroperasi ini anda boleh terus hubungi pihak berkaitan di saluran berikut:

Ministry of International Trade and Industry Menara MITI,
No. 7, Jalan Sultan Haji Ahmad Shah,
50480 Kuala Lumpur, Malaysia.

Selamat maju jaya kami ucapkan.

TERIMA KASIH