Permohonan Bantuan Pemandu Bas Sekolah RM 600

Semakan Kelayakan Bil Elektrik Percuma 3 Bulan TNB RM77 Sebulan

Posted on 2,689 views

Bantuan Elektrik Prihatin Tambahan: Semakan Kelayakan Bil Elektrik Percuma 3 Bulan. Kerajaan dan TNB Bantuan Elektrik Percuma bagi semua pengguna domestik. Adakah anda layak untuk menerima bantuan ini?

Pakar Wang akan kongsikan maklumat berkenaan Bantuan Elektrik Prihatin Tambahan: Semakan Kelayakan Bil Elektrik Percuma 3 Bulan. Panduan ini khas buat anda yang tertanya-tanya apakah langkah kerajaan dan TNB untuk menyelesaikan pertambahan bil mendadak yang dialami oleh pengguna domestik.

Bantuan Elektrik Prihatin Tambahan: Semakan Kelayakan Bil Elektrik Percuma 3 Bulan

Kandungan

Bantuan Elektrik Prihatin Tambahan: Semakan Kelayakan Bil Elektrik Percuma 3 Bulan
Kredit: TNB

Bantuan Elektrik PRIHATIN: Bil TNB Percuma 3 Bulan

Pelan ini adalah inisiatif seterusnya yang diperkenal kerajaan selepas memperkenalkan Pakej Rangsangan Ekonomi PRIHATIN dan Pakej PRIHATIN Tambahan untuk membantu rakyat menghadapi pandemik Covid-19.

Tujuan Utama Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA)

Pakej rangsangan ini mempunyai tiga strategi utama iaitu:

  1. Memperkasakan Rakyat (Empower People);
  2. Melonjakkan Perniagaan (Propel businesses); dan
  3. Merangsang Ekonomi (Stimulate the economy)

Secara keseluruhan, terdapat 40 inisiatif bernilai RM35 bilion di bawah PENJANA dengan jumlah sebanyak RM10 bilion merupakan suntikan fiskal langsung daripada Kerajaan.

Bantuan Prihatin Elektrik (BPE) Tambahan

Bantuan ini adalah bantuan tambahan kepada diskaun bil elektrik TNB yang diumum kerajaan dalam Pakej Rangsangan Ekonomi PRIHATIN sebelum ini.

BPE adalah pakej bantuan tambahan yang diberikan oleh Kerajaan Malaysia bersama TNB kepada semua pelanggan domestik dalam bentuk manfaat penggunaan elektrik percuma untuk tempoh 3 bulan pelaksanaan PKP.

Di samping itu, bagi pengguna domestik yang menggunakan elektrik di antara 601 – 900 kWj sebulan akan terima  diskaun tambahan sebanyak 10% iaitu tambahan 8% daripada kadar diskaun sedia ada sebanyak 2% mulai bulan April 2020 hingga September 2020.

Kelayakan Menerima Bantuan Elektrik Prihatin Tambahan

Semua pelanggan domestik TNB akan menerima BPE yang jumlahnya akan dimasukkan secara sekaligus ke dalam bil bulan Julai 2020.

Manfaat Bantuan Prihatin Elektrik Tambahan

Apa pecahan manfaat Bantuan ni? Jadi, anda layak ke tidak?

Senarai Manfaat Bantuan Prihatin Elektrik Tambahan

  1. Pengguna domestik dengan bil elektrik sebulan kurang RM77 atau penggunaan bawah 300kWj Bil Elektrik Percuma untuk 3 Bulan.
  2. Pengguna domestik yang menggunakan elektrik lebih 300kWj sebulan diskaun potongan bil sebanyak RM231 iaitu RM77 sebulan bagi bulan April, Mei dan Jun 2020 dan bayaran itu juga akan dikreditkan semula dalam bil Julai.
  3. Pengguna blok tarif di antara RM232.35 hingga RM395.60 diskaun tambahan sebanyak 8 peratus berbanding hanya 2% yang diumum sebelum ini.
  4. TNB setuju menghentikan aktiviti pemotongan elektrik hingga 30 September.

Bagaimana Bantuan Ini Dikira?

Untuk memudahkan anda membuat pengiraan, kami sertakan infografik yang disediakan oleh TNB.

Bantuan Elektrik Prihatin Tambahan: Semakan Kelayakan Bil Elektrik Percuma 3 Bulan

Sumber/Kredit: TNB

Permohonan Bantuan Elektrik Prihatin Tambahan

Anda tak perlu buat  tidak sebarang permohonan untuk menikmati manfaat bantuan tambahan kerana ia akan diberikan secara otomatik.

Maklumat Lanjut

Untuk menyemak dan membaca lebih lanjut tentang bantuan ini, anda boleh baca FAQ yang disediakan TNB. Klik SINI dan SINI.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan untuk anda boleh hubungi TNB dengan:

  1. Melayari laman sesawang TNB di www.tnb.com.my/prihatin atau e-mel [email protected]
  2. Menghubungi TNB CareLine di talian 1-300-88-5454.
  3. Mengunjungi mana-mana Kedai Tenaga berhampiran

Kesimpulan Bantuan Elektrik Prihatin Tambahan

Dengan pengumuman insentif baru oleh kerajaan dan TNb ini, diharap ia dapat meringankan beban anda sebagai pengguna TNB domestik. Kenaikan bil dialami mengejutkan dan membebankan banyak pihak dan langkah yang diambil oleh kerajaan dan TNB ini akan menolong banyak pihak terutama pengguna domestik.

Artikel Bantuan Elektrik Prihatin Tambahan: Semakan Kelayakan Bil Elektrik Percuma 3 Bulanyang kami sertakan dalam entri bolehlah digunakan sebagai petunjuk untuk anda yang layak menerima insentif atau bantuan yang diumum dalam BPE.

Pakar Wang mengucapkan selamat maju jaya