Cara Bayar Bil Elektrik Online

Cara Bayar Bil Elektrik Online (CIMBClicks/MayBank2U)

Posted on 19 views

Cara Bayar Bil Elektrik.

Eh nak pergi mana start enjin kereta tu? Nak pergi bayar bil elektrik?

Nanti dulu, simpan kunci kereta anda kerana Pakarwang hari ini dengan artikel Cara Bayar Bil Elektrik Online (CIMBClicks/MayBank2U) kami bawakan khas sebagai panduan untuk anda bayar bil elektrik pakai telefon pintar anda sahaja.

Bagaimana?

Jom baca sampain habis artikel kami!

Cara Bayar Bil Elektrik Online (CIMBClicks/MayBank2U)

Pengguna perkhidmatan Tenaga Nasional Berhad (TNB) kini boleh melakukan pembayaran bil elektrik mereka secara online sahaja dan tidak perlu lagi ke kaunter pejabat POS untuk membuat pembayaran.

Kecanggihan teknologi masa kini memberi peluang kepada kita untuk menjalankan segala urusan harian dengan lebih efektif. Pembayaran dengan perbankan internet atau MyTNB kini menjadi pilihan utama pengguna.

Berikut kami kongsikan 2 cara untuk anda bayar bil elektrik ini secara online dan mudah:

CARA BAYAR BIL ELEKTRIK DENGAN CIMBClicks

CARA BAYAR BIL ELEKTRIK DENGAN CIMBClicks

Eh boleh bayar dengan CIMBClicks je eh?

Iya? Mudah kan? Macam mana nak bayar? Jom tengok cara dibawah:

  1. Sebelum nak buat pembayaran dengan CIMB Clicks ini anda perlu pastikan yang anda telah memiliki akaun perbankan internet CIMB Clicks terlebih dahulu. Belum ada? Boleh mula muat turun di Google Play dan buat pendaftaran. Mudah sahaja.
  2. Selesai daftar, anda perlu log in menggunakan ID dan Kata Laluan yang dah didaftarkan tadi.
  3. Kemudian di paparan yang disediakan klik padaPay & Transfer’ dan di paparan berikutnya klik pada Pay Bills’
  4. Selepas itu, anda akan diberikan paparan baru, pada ruangan ‘To’, masukkan ‘Biller Name’ mengikut nama syarikat, contohnya Tenaga Nasional Berhad (TNB).
  5. Kemudian pada ruangan ‘From’, pilih akaun bank anda untuk membuat pembayaran bil elektrik.
  6. Selepas, masukkan amaun bil elektrik yang anda ingin dibayar pada ruangan ‘Amount’ dan pastikan maklumat seperti ‘nama akaun bil’ dan ‘nombor akaun’ adalah sama berdasarkan resit bil elektrik anda.
  7. Selesai buat semakan, anda yakin semua dah betul, klik pada ‘Make Payment’ dan pembayaran anda telah selesai dilaksanakan

Dah siap! Senangkan?

Okay, kalau kita nak guna MayBank2U pula macam mana?

Haaa, jom baca panduan di bawah:

CARA BAYAR BIL ELEKTRIK DENGAN MAYBank2U

CARA BAYAR BIL ELEKTRIK DENGAN MAYBank2U

  1. Sama juga dengan CIMBClicks tadi anda perlu pastikan yang anda dah ada akaun online banking MayBank2U dulu.
  2. Dah selesai login dengan ID dan Kata Laluan anda, di paparan baru klik pada ‘PAY & TRANSFER’
  3. Kemudian pada laman yang tertera anda perlu mengisi maklumat di ruang yang disediakan. Selepas itu, klik pada menu ‘PAY
  4. Pada bahagian Pay From, pilih akaun bank anda.
  5. Pada bahagian Pay To pula, pilih cara bayaran ‘JomPAY’
  6. Kemudian, pada petak logo JomPAY, masukkan biller code. Biller code ini boleh diperoleh daripada resit bil elektrik anda.
  7. Kemudian, klik Enter.
  8. Akan tertera pop-out untuk memasukkan maklumat lain. Pada Ref-1, masukkan nombor akaun TNB anda. Anda juga boleh memperoleh nombor akaun ini pada bil elektrik anda. Abaikan pada Ref-2.
  9. Kemudian, pada Pay Amount, masukkan jumlah bil elektrik anda.
  10. Tick pada I hereby agree to the Terms and Conditions. Kemudian, klik butang PAY.
  11. Pada laman seterusnya, akan tertera maklumat yang telah anda masukkan untuk membuat pembayaran. Scroll ke bawah dan klik butang REQUEST untuk mendapatkan nombor TAC. Anda akan menerima nombor TAC melalui SMS di telefon pintar anda.
  12. Masukkan nombor TAC ini pada ruang yang disediakan dan tekan butang yang terbawah untuk sahkan pembayaran.

Lepas tu, done! Selesai dah! Mudahnya semudah ABC.

Kesimpulan Cara Bayar Bil Elektrik

Tiada alasan untuk anda tidak membayar bil elektrik lagi di zaman canggihnya teknologi ni. Dimana sahaja anda berada anda boleh selesaikan pembayaran bil elektrik anda. Apa yang penting, sambungan internet yang baik dan semestinya duit yang mencukupi untuk gunakan cara ini.

Kongsikan manfaat artikel ini dengan rakan-rakan dan ahli keluarga anda yang lain.

TERIMA KASIH