Cara Mudah Transaksi Tabung Haji di Maybank2u

Cara Mudah Transaksi Tabung Haji di Maybank2u

Posted on 1,557 views

Urusan masuk duit dan keluar duit Tabung Haji kini hanya dengan Maybank2u anda. “Amat Mudah”. Harap artikel Cara Mudah Transaksi Tabung Haji di Maybank2u ini membantu anda.

Urusan dengan Tabung Haji kini telah dipermudahkan sejak awal 2016 lagi. Perkara ini tidak saya tahu sebenarnya tetapi setelah penat mencari Tabung Haji tersekat untuk urusan “Daftar Haji” rupa-rupanya hanya dengan Maybank2u anda boleh melakukan semua urusan. Ya… Semua urusan, antaranya :

1. Semak Baki Tabung Haji anda
2. Masuk dan Keluar duit anda guna Maybank2u
3. Daftar Haji

Semuanya amat mudah… baca seterusnya bagaimana hubungkan Maybank2u dengan Akaun Tabung Haji Anda.

Pihak Maybank telah menyediakan kemudahan untuk orang ramai melakukan transaksi Tabung Haji, sama ada untuk pengeluaran atau simpanan melalui dua cara , iaitu melalui transaksi dalam talian menggunakan Maybank2U, mesin ATM Maybank dan juga mesin Cash Deposit Maybank. Ini bermakna seseorang individu itu harus mempunyai akaun simpanan dan kad ATM Maybank serta akaun dan buku simpanan Tabung Haji sebelum melakukan apa-apa transaksi antara keduanya.

Untuk melakukkan transaksi guna akaun Maybank2u anda perlu menghubungkan Buku Akaun Tabung Haji dengan akaun Maybank anda terlebih dahulu di mesin ATM Maybank. Sila ikut langkah di bawah ini:

Panduan hubungkan Buku Akaun Tabung Haji dengan akaun Maybank

Kandungan

menghubungkan Buku Akaun Tabung Haji dengan akaun Maybank

1. Masukkan kad ATM Maybank anda dan masukkan kata laluan seperti biasa.

2. Kemudian, pilih menu ‘Tabung Haji’ pada paparan di mesin ATM.

3. Seterusnya, pengguna perlu memilih menu ‘Daftar Akaun Tabung Haji Ke ATM’ yang terdapat pada paparan mesin ATM tersebut.

4. Paparan pada skrin mesin ATM seterusnya akan meminta pengguna untuk memasukkan nombor akaun Tabung Haji. (no akaun ada di muka depan) 

5. Setelah itu, pengguna akan diminta pula untuk memasukkan nombor siri buku simpanan Tabung Haji. (nombor siri buku Tabung Haji ada Di Bawah Bahagian Akhir buku)

7. Tekan ‘Ya’ untuk pengesahan

8. Sistem akan memproses permohonan, slip akan dicetak.

9. Jika tiada apa-apa masalah, maka urusan ini telah berjaya dan pengguna kini boleh melakukan transaksi di Maybank2u

Bila urusan hubungkan Maybank2u dengan Akaun Tabung Haji Anda selesai ini bermakna Akaun Tabung Haji Anda telah berjaya untuk urusan seterusnya di Maybank2u anda. Semak gambar dibawah ini :

Semak Akaun Tabung Haji Online di Maybank2u

maybank2u dan tabung haji

1. Buka Maybank2u Anda kemudian pilih bahagian paling bawah di menu sebelah kiri bertulis “Tabung Haji”

maybank2u dan tabung haji

2. Menu Tabung Haji akan terbuka seperti gambar di atas ini. Anda boleh pilih untuk Semak Akaun Tabung Haji, Masuk dan keluar duit Tabung Haji atau Daftar Haji dengan mudah.

Peringatan, setiap transaksi antara maybank dan Tabung Haji dikenakan sedikit cas perkhidmatan. Cas-cas yang berkaitan adalah seperti berikut:

Caj maybank2u dan tabung haji

Caj di dalam gambar ini masih belum termasuk 6% caj GST bersamaan 6 sen setiap transaksi. Walaupun begitu ianya masih berbaloi dan menjimatkan masa anda untuk urusan berkenaan akaun Tabung Haji.

Sebagai umat Islam, simpanan di Tabung Haji juga merupakan salah satu platform terbaik untuk kita menyimpan duit, terutama bagi mereka yang ingin mengumpul duit bagi tujuan ibadah Haji dan Umrah.

Antara kebaikan simpanan di Tabung Haji adalah ianya patuh syariah, zakat perniagaan pendeposit diuruskan, dijamin kerajaan dan memberikan bonus/hibah yang kompetitif. Malah, bonus/hibah tersebut dikecualikan dari cukai pendapatan.

Diharap artikel ringkas Transaksi Tabung Haji di Maybank2u ini membantu anda. Kongsilah dengan rakan anda, mungkin mereka perlukan panduan ini.

2 comments

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.