panduan memohon pinjaman perumahan kerajaan

Panduan Memohon Pinjaman Perumahan Kerajaan

Posted on

Panduan memohon pinjaman perumahan kerajaan? Antara kelebihan yang dapat dinikmati oleh penjawat awam di Malaysia ialah mereka layak untuk memohon pinjaman perumahan kerajaan.

Walaupun ramai penjawat awam di luar sana yang tahu tentang keistimewaan ni kebanyakan daripada mereka kurang arif tentang panduan untuk memohon pinjaman perumahan kerajaan. 

‘Susah tak nak mohon? Proses kelulusan lambat ke cepat? Banyak yang tak tahu ni.’

Jangan risau, jika anda seorang penjawat awam yang berminat untuk memohon pinjaman ini anda berada di tempat yang betul. 

Entri Pakarwang kali ini membawakan anda panduan khas memohon pinjaman perumahan kerajaan ini dan beberapa syarat atau peraturan yang dikenakan.

Teruskan membaca dan jangan kemana-mana!

KEISTIMEWAAN PENJAWAT AWAM

Tak dinafikan jika anda merupaka seorang penjawat awam di Malaysia memang beruntung lah sebab anda dapat nikmati banyak kelebihan atau insentif yang diberikan kerajaan kepada anda dan salah satu daripadanya adalah pinjaman perumahan kerajaan.

Dalam keadaan ekonomi negara yang agak kurang stabil dan perlambakan property di Malaysia yang di jual kepada warga asing, isu ini menunjukkan rakyat Malaysia kebanyakannya tidak mampu untuk membuat pinjaman perumahan mereka sendiri.

Jadi sebagai seorang penjawat awam yang diberikan kelebihan khas lebih baik anda cepat merebut peluang ini untuk secure asset anda pada masa hadapan.

Popular  Tanggungjawab dan Hak Sebagai Peminjam Di Malaysia Khasnya Peniaga

Anda dah bersedia?

Ayuh teruskan membaca bersama kami!

panduan memohon pinjaman perumahan kerajaan

PANDUAN MEMOHON PINJAMAN PERUMAHAN KERAJAAN

Berikut merupakan proses memohon, syarat-syarat permohonan dan lain-lain proses yang diperlukan untuk memohon pinjaman perumahan kerajaan:

PERATURAN AM PERMOHONAN PINJAMAN PERUMAHAN LPPSA

Sebelum ini pinjaman perumahan berada di bawah Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan Malaysia, yang terkini telah diperbaharui dan dikenali sebagai Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA).

Jadi sebelum kita terus ke tatacara permohonan pinjaman ni lebih baik kita teliti dahulu peraturan am permohonan pinjaman ni:

  • Kakitangan Kerajaan yang telah berjawatan tetap
  • Peminjam mestilah warganegara Malaysia
  • Borang permohonan perlu dikemukakan 1 tahun sebelum tahun persaraan (bagi penjawat awam Skim Berpencen), dan 5 tahun sebelum tamat perkhidmatan (bagi penjawat awam Skim KWSP)
  • Berkhidmat dengan kerajaan sekurang-kurangnya 1 tahun
  • Telah disahkan dalam jawatan
  • Bukan seorang muflis ATAU  berhutang hukuman ATAU makan gaji tidak berkemampuan ATAU sedang di dalam tindakan tatatertib
  • Perjanjian jualbeli atau pembinaan rumah perlu ada penyaksian peguam
  • Pinjaman Bersama Suami & Isteri / Pinjaman Ambil Alih Antara Suami & Isteri / Pinjaman Dua Nama di Dalam Perjanjian Jual Beli mesti disertakan dengan salinan Sijil Nikah atau Pendaftaran Perkahwinan yang diberikan pengesahan oleh Ketua Jabatan.

Secara kasarnya sekiranya anda telah diberikan penetapan jawatan untuk berkhidmat itu bermakna anda telah pun layak untuk memohon pinjaman perumahan untuk penjawat awam ini.

Melainkan anda mempunyai isu seperti muflis, berada di dalam tindakan tata tertib dan sebagainya.

Untuk rujukan anda boleh semak di Garis Panduan LPPSA.

AMAUN KELAYAKAN MAKSIMUM PINJAMAN PERUMAHAN KERAJAAN

Sila pastikan bahawa amaun kelayakan pembiayaan adalah berdasarkan kepada gaji hakiki semasa anda membuat permohonan.

Popular  Pinjaman Peribadi Dengan Faedah Terendah di Malaysia Terkini

pinjaman perumahan kerajaan LPPSA

Nota:

  • Pendapatan Bersih adalah jumlah keseluruhan pendapatan bulanan pemohon seperti yang diambil kira oleh LPPSA.
  • Jadual Kelayakan ini tidak terpakai kepada kumpulan berikut:
    1. Anggota pentadbiran persekutuan – Tertakluk kepada Akta Ahli Parlimen (Saraan) 1980.
    2. Anggota pentadbiran Negeri dan ahli Dewan Undangan Negeri – Tertakluk kepada keputusan Jemaah       Menteri dari masa ke semasa.
    c. Hakim Mahkamah Persekutuan/ Rayuan/ Tinggi – Tertakluk kepada Akta Saraan Hakim 1971.
  • Jadual kelayakan ini hanya sebagai rujukan dan had kelayakan pembiayaan
    sebenar adalah seperti yang diluluskan oleh LPPSA.

PINJAMAN PATUH SYARIAH?

Dalam anda cuba untuk memohon pinjaman perumahan kerajaan ini pernah terfikir? Pinjaman kerajaan ini patuh syariah ke tak?

Sebagai umat Islam khususnya anda perlu memilih pinjaman yang patuh syariah, haaa jangan sebab seronok nak buat pinjaman perkara-perkara asas yang penting seperti ini di abaikan. Tapi jangan risau,

Terdapat 2 skim pinjaman yang ditawarkan iaitu:

  1. Skim Pembiayaan Perumahan SPPP adalah skim pembiayaan secara konvensional.
  2. Skim Pembiayaan Perumahan SPPI menggunakan konsep ’Al-Bai’ Bithaman Ajil (akad jual beli).

Jadi anda dah tahu nak pilih yang mana satu kan?

JENIS – JENIS PINJAMAN PERUMAHAN KERAJAAN

Terdapat 7 jenis pinjaman perumahan kerajaan yang dinyatakan di dalam Garis Panduan LPPSA:

Jenis 1: membeli rumah atau petak rumah kediaman yang telah siap

Jenis 2: membina rumah di atas tanah sendiri

Jenis 3: membeli rumah atau petak rumah kediaman dalam pembinaan

Jenis 4: membeli tanah dengan tujuan membina rumah

Jenis 5: menyelesaikan hutang pembiayaan perumahan daripada bank/institusi kewangan

Jenis 6: membina rumah di atas tanah pemohon yang dibeli melalui pembiayaan lembaga

Popular  Cara Mudah Buat Permohonan Pinjaman Untuk Kereta Terpakai

Jenis 7: membuat kerja ubahsuai rumah

Setiap daripada jenis-jenis mempunyai syarat-syarat asas permohonan mereka sendiri, dapatkan maklumat lanjut anda daripada Garis Panduan LPPSA link di atas.

TATACARA PERMOHONAN PINJAMAN PERUMAHAN KERAJAAN

Selesai sudah semua urusan anda berjumpa dengan pihak pemaju, dan memilih rumah yang hendak dibeli, jenis-jenis perumahan yang ingin dibiayai dan menerima dokumen-dokumen perjanjian jual beli (Sale and Purchase) rumah yang diperlukan, anda  dikehendaki membuat permohonan pembiayaan secara online di laman web.

Caranya mudah:

  1. Klik pada link yang disediakan untuk melayari laman web rasmi LPPSA: http://www.lppsa.gov.my/v2/
  2. Klik pada ‘Perkhidmatan Atas Talian’ dan dalam slide ke bawah pilih ‘Permohonan Pembiayaan’
  3. panduan memohon pinjaman perumahan kerajaan
  4. Untuk pengguna buat kali pertama anda klik pada ‘Daftar di sini’ dan isi segala maklumat yang diperlukan untuk dapatkan ID Pengguna dan kata laluan kemudian setelah anda mempunyai akaun LPPSA boleh cuba ‘Log Masuk’ dan proceed dengan proses permohonan pembiayaan.
  5. lppsa
  6. Setelah log masuk anda dikehendaki untuk mengisi maklumat yang diperlukan satu persatu mengikut aturan yang ditetapkan. Tak susah pun pastikan anda mengisi bahagian yang wajib diisi dengan teliti.
  7. Rujuk Panduan Pengguna untuk mengisi borang online ni untuk maklumat lanjut.

Video Pendaftaran Portal Permohonan Pembiayaan LPPSA

KESIMPULAN

Tunggu apa lagi? Mudah sahaja kan? Jangan dilepaskan peluang anda sebagai penjawat awam untuk memiliki rumah idaman anda sendiri.

Buat pilihan yang tepat dan rancang dengan teliti proses untuk memilih rumah idaman anda. Bukan apa, ianya akan menjadi satu aset penting untuk hari tua anda nanti.

Pakarwang ingin mengucapkan selamat berjaya dalam usaha anda memohon pinjaman ini!

Goodluck!

 

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.