Panduan Semakan Tarikh Kemasukan Duit PTPTN Online

Panduan Semakan Tarikh Kemasukan Duit PTPTN Online

Posted on 18 views

Panduan Semakan Tarikh Kemasukan Duit PTPTN Online. Bagaimana nak semak tarikh duit PTPTN masuk? Ini dia cara paling mudah untuk semak secara Online. Senang je.

Pakar Wang akan kongsikan Panduan Semakan Tarikh Kemasukan Duit PTPTN Online dengan mudah! Panduan ini khas buat mahasiswa yang telah membuat pinjaman PTPTN dan ingin mengetahui tarikh kemasukan Duit PTPTN.

Panduan Semakan Tarikh Kemasukan Duit PTPTN Online

Panduan Semakan Tarikh Kemasukan Duit PTPTN Online

Semakan Tarikh Kemasukan Duit PTPTN Online

PTPTN

PTPTN  merupakan salah satu pinjaman pendidikan yang paling popular dan sesuai untuk para pelajar yang bakal dan sedang melanjutkan pelajaran mereka ke peringkat yang lebih tinggi.

Kadar faedah yang paling rendah berbanding pinjaman lain, PTPTN dilihat sebagai satu lifeline atau harapan untuk mereka yang kurang berkemampuan untuk mendapatkan sumber kewangan untuk menyara kos pembelajaran di peringkat pengajian tinggi.

Duit Pinjaman PTPTN

Macam mana PTPTN nilai kelayakan anda?

Kenapa ada yang dapat separuh, ada yang dapat 75% dan ada yang dapat penuh, full (maksimum)?

Lagi satu, kalau buat degree secara part time (separuh-masa) je, boleh mohon ke?

Kelayakan

Panduan Semakan Tarikh Kemasukan Duit PTPTN Online

Jumlah pinjaman akan ditentukan berdasarkan tingkat gaji penjaga pemohon. Jadi lebih tinggi gaji penjaga pemohon, lagi rendahlah jumlah pinjaman yang akan dipinjamkan.

Jumlah Pinjaman Sepenuh Masa

Panduan Semakan Tarikh Kemasukan Duit PTPTN Online

Jumlah pinjaman juga berbeza mengikut UA, US dan institusi pengajian yang lain.

Kadang-kadang dipengaruhi oleh kursus yang diambil juga.

Jumlah Pinjaman Separuh Masa

Panduan Semakan Tarikh Kemasukan Duit PTPTN Online

Untuk US (IPTS), tak semua ditawarkan PTPTN untuk pengajian sepatuh masa.

Semakan Tarikh Duit Pinjaman PTPTN Online

Tahukah anda? Apa, tak tahu? Takpe, takpe.

Cara Semak Duit PTPTN ni sama macam Cara Buat Semakan CCRIS Online ke?

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) ada menyediakan perkhidmatan Semak Tarikh Kemasukan Duit PTPTN kepada peminjam PTPTN secara atas talian di laman web rasmi badan itu.

Senang lah nak semak, tak payah jadi ahli nujum teka bila duit PTPTN masuk.

Semak Tarikh Masuk Duit PTPTN Di Portal

Berikut adalah langkah-langkah membuat semakan baki PTPTN secara online :-

Ok, kita mulakan dengan Bismillah. Hehe.

Panduan Semakan Tarikh Kemasukan Duit PTPTN Online

Langkah 1: Pergi ke Portal PTPTN kemudian klik “e-Perkhidmatan” di atas. Selepas tu pilih “Semakan Jadual Permohonan/ Bayaran Pinjaman”

Panduan Semakan Tarikh Kemasukan Duit PTPTN Online

Langkah 2 : Masukkan nama IPTA/IPTS/Institusi Pengajian anda. Dalam contoh kalini, LebihInfo akan gunakan contoh Universiti Malaya.

Panduan Semakan Tarikh Kemasukan Duit PTPTN Online

Langkah 3: Anda akan dibawa ke satu muka penuh dengan nama kursus pengajian. Cari kursus yang anda sedang ikuti di Institusi TInggi Pengajian masing-masing

Panduan Semakan Tarikh Kemasukan Duit PTPTN Online

Langkah 4: Voila! Sekarang maklumat duit PTPTN masuk akan dipaparkan di skrin!

Mudah kan? Tak payah lagi nak berteka-teki tentang tarikh duit PTPTN masuk.

Jadi, senanglah nak rancang pelan pengurusan kewangan anda.

Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan, sila hubungi di:

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional,
Tingkat Bawah, Menara PTPTN, Blok D
Megan Avenue II, No. 12, Jalan Yap Kwang Seng,
50450 Kuala Lumpur
Careline: 03 – 2193 3000
Faks: 03 – 2193 1263

Kesimpulan 

Maklumat di atas merupakan maklumat rasmi yang dapat kami kongsikan kepada mahasiswa/i tentang Tarikh Masuk Duit PTPTN Diharapkan perkongsian ini dapat memudahkan segala urusan anda.

Artikel yang kami sertakan dalam entri bolehlah digunakan sebagai petunjuk untuk anda bersedia untuk buat perancangan untuk menghadapi semester baru. Dah dapat duit PTPTN tu, gunakanlah untuk tujuan kegunaan yang berfaedah dan janganlah membazir.

Pakar Wang mengucapkan selamat maju jaya.