perbezaan pelaburan saham dan forex

Perbezaan Pelaburan Saham Dan Forex

Posted on

Perbezaan pelaburan saham dan Forex? Bukankah Forex merupakan salah satu instrumen pelaburan? Jadi apa yang membezakan saham dan Forex ni?

Pentingnya untuk anda melakukan kajian dan menimba ilmu sebanyak yang mungkin sebelum menceburi bidang pelaburan ni.

Benda melibatkan duit ni jangan main-main tau. Jangan putih mata pulak kalau duit habis sebab asyik rugi.

Entri di Pakarwang kali ini ingin membawa anda untuk memahami lebih mendalam lagi perbezaan pelaburan saham dan Forex. Hilangkan semua salah faham tu.

Jom! Teruskan membaca ye..!

perbezaan pelaburan saham dan forex

MANA YANG LEBIH UNTUNG?

Bukan istilah keuntungan yang kita kejarkan sekarang ni, kalau kita tak faham selok belok sebenar pelaburan dan konsep asasnya memang ke laut lah, duit entah ke mana, rugi datang bertimpa-timpa.

‘Uish, macam serius je ni, tak boleh main-main lah main saham ni’

Hal yang melibatkan duit memang kena serius, belajar cara melabur dalam saham, jangan lah tamak nak kejar untung.

Sikit-sikit dulu nanti lama-lama nanti jadi bukit. Tambah ilmu sampai mahir.

Mari kita kupas konsep asas pelaburan saham dan Forex serta apa perbezaan pelaburan saham dan Forex ni.

PERBEZAAN PELABURAN SAHAM DAN FOREX

1 – APA ITU SAHAM?

Saham adalah pegangan hak milik sesuatu syarikat dalam bentuk ekuiti.

Ini bermaksud, apabila anda membeli saham sesuatu syarikat, anda secara langsung telah menjadi salah seorang pemilik syarikat tersebut. Kita boleh membeli sejumlah kecil atau sejumlah besar saham bergantung kepada wang yang kita miliki.

Popular  Kenali Penipuan Skim Cepat Kaya - 5 Cara Mudah

Sebagai pelabur kecil, kita juga merupakan salah seorang daripada pemilik syarikat cumanya kita tidak mempunyai kuasa penuh untuk menguruskannya.

Jadi anda sebagai salah seorang pemegang saham syarikat kena faham apa yang syarikat buat, sentiasa memantau kedudukan kewangan syarikat dan pandai menilai potensi masa depan syarikat yang labur tersebut.

Selain daripada itu pantau apa-apa spekulasi yang melibatkan syarikat dan dinasihatkan untuk anda elakkan diri daripada terjebak dengan perjudian dalam saham.

2 – APA ITU FOREX?

Forex, FX – singkatan untuk ‘foreign exchange’ – adalah aktiviti memperdagangkan matawang suatu negara dengan matawang suatu negara lain.

Ia adalah salah satu dari pasaran kewangan terbesar di dunia untuk perdagangan pelbagai jenis matawang. Forex membantu pelaburan dan perdagangan antarabangsa melalui transaksi pertukaran mata wang asing.

Kalau sebelum ni pelabur memperdagangkan saham dan komoditi, matawang juga boleh diperdagangkan dan pelabur boleh mendapat keuntungan dari perbezaan kadar tukaran antara matawang 2 negara asing.

Contohnya,

jika seorang pelabur menjangkakan Yen akan menguat berbanding Peso, dia akan menjual Peso untuk membeli Yen.

Jika Yen menguat, pelabur akan menjual Yen dan membeli semula Peso, dan ini akan meningkatkan jumlah akhir Peso dalam pemilikan pelabur

Medium Pelaburan Forex

Urus niaga pertukaran duit dalam Forex terbahagi kepada dua bentuk iaitu hutang dan tunai.

Pasaran Forex juga tidak berpusat atau dalam bahasa mudahnya tidak ada satu pun lokasi fizikal di mana para pelabur pergi untuk melaksanakan perdagangan matawang.

Cukup kiranya anda mempunyai internet untuk melakukan transaksi atau mendapatkan sebutharga terkini matawang asing daripada pelbagai seluruh dunia.

Pusat-pusat perdagangan di serata dunia – London, New York, Tokyo, Hong Kong dan Singapura – berfungsi sebagai hab perdagangan antara pembeli dan penjual dari pelbagai jenis yang berbeza.

Popular  Jadual Tarikh Bayaran Faedah Bulanan PERKESO/ SOCSO 2018

Untuk mendapatkan akses kepada matawang antarabank anda perlukan khidmat broker Forex. Boleh rujuk pada Online Broker Forex untuk panduan yang lebih lengkap.

Hukum Pelaburan Forex

TETAPI, anda khususnya sebagai umat Islam perlu ambil tahu bahawa pelaburan yang dibuat oleh individu di platform online / internet adalah HARAM.

Hal ini adalah kerana perdagangan pertukaran mata wang asing (forex) melalui platfom elektronik mengandungi unsur-unsur seperti riba melalui pengenaan rollover interest, pensyaratan jual beli dalam pemberian hutang melalui leverage, qabd yang tidak jelas ketika transaksi pertukaran, penjualan mata wang yang tiada dalam pegangan dan spekulasi yang melibatkan perjudian.

Fatwa ini dikeluarkan semasa Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-98 yang bersidang pada 13-15 Februari 2012.

Syarat Online Forex Atau Transaksi Over the Counter Yang Mesti Dipenuhi:

  1. Pastikan broker adalah broker yang sah dan mempunyai mata wang ketika melakukan transaksi. Broker mempunyai mata wang yang kita nak tukarkan.
  2. Ada duit sepenuhnya, modal USD2000 hanya boleh berniaga USD2000 dan tidak boleh lebih (leverage)
  3. Tidak mempunyai penglibatan margin
  4. Spot transaksi (Transaksi lani), yang ada dibenarkan sehingga 3 hari

4 syarat di atas wajib dipenuhi, kalau salah satu daripada syarat di atas tidak dipenuhi maka ianya jatuh HARAM.

3 – PERBEZAAN KETARA ANTARA SAHAM DAN FOREX

  1. Untuk jual beli saham, pelabur harus membuka akaun dan mendaftar dengan Bursa Malaysia melalui syarikat broker, manakala bagi Forex, hanya perlu daftar melaui broker Forex secara online.
  2. Melabur saham melibatkan syarikat-syarikat yang terdapat di Bursa Malaysia. Bagi Forex pula, ia melibatkan semua mata wang asing dunia seperti USD, EUR,JPY, GPB, WON dan sebagainya.
  3. Waktu operasi transaksi saham adalah pada waktu bekerja sahaja di Malaysia dari jam 9.00 pagi sehingga pukul 5.00 petang. Tetapi urusan transaksi Forex berlaku selama 24 jam kecuali hujung minggu.
  4. Transaksi keluar masuk duit ke akaun mempunyai dua cara iaitu menerusi online banking dan juga melalui remisier/dealer saham yang berdaftar. Manakala Forex perlulah deposit melalui broker-broker yang ada dan semua urusan deposit atau withdraw hanya melalui broker secara online.
  5. Keuntungan saham adalah dengan melalui prestasi kaunter/ syarikat yang dibeli disamping sedikit pengaruh terhadap ekonomi dan politik manakala Forex pula berdasarkan prestasi terhadap mata wang dunia. Ia selalu melibatkan beberapa faktor politik, ekonomi dunia, dan lain-lain.
Popular  Semak dividen Koperasi Angkatan Tentera Online

perbezaan pelaburan saham dan forex

4 – KESIMPULAN

Sungguh walaupun nampak menarik dan lebih menguntungkan ternyata Forex bukanlah pilihan utama bagi anda pelabur yang beragama Islam.

Disamping kita mencari rezeki lebih, penting juga untuk kita cari keberkatan dalam rezeki tersebut. Elakkan pelaburan yang berunsurkan riba, judi dan gharar.

Keputusan di tangan anda, nak untung di dunia sahaja atau untung dunia dan akhirat sekali?

Kami di Pakarwang mengucapkan selamat maju jaya pada anda dalam memilih pilihan yang terbaik.

Terima kasih kerana terus bersama kami!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.