cara pembayaran PTPTN melalui JomPAY

Cara Pembayaran PTPTN Melalui JomPAY

Posted on

Cara pembayaran PTPTN melalui JomPAY? Jangan risau, teknologi sekarang makin canggih dan selamat. Mudah untuk anda peminjam PTPTN untuk membuat pembayaran.

‘Tak pernah dengar lah pasal JomPAY ni, susah ke?’

Eh, tak susah pun malah ini merupakan salah satu cara pembayaran semula hutang PTPTN yang paling cepat dan dijamin selamat. Belajar sekali pun anda dah boleh faham.

Jadi, entri kami di Pakarwang kali ini memberikan anda khas tutorial cara pembayaran PTPTN melalui sistem JomPAY.

Teruskan bersama kami!

TEKNOLOGI MEMUDAHKAN PEMBAYARAN?

Tidak boleh menjadi satu alasan lagi bagi para peminjam PTPTN untuk tidak membayar hutang mereka. Apatah lagi dengan kecanggihan teknologi masa sekarang dimana semua urusan boleh settle dengan hujung jari anda saja.

‘Malas lah nak pergi kaunter PTPTN, nak keluar lagi, hadap jam lagi, parking lagi.. nanti lah bayar’

Bertangguh-tangguh nanti anda juga merana, tunggakan bertambah dan nama anda pun tersenarai di dalam sistem CCRIS.

Jadi, nak mengelakkan daripada perkara ini berlaku, sistem JomPAY iaitu pembayaran melalui perbankan internet diwujudkan. Senang nak bayar, risiko tunggakan PTPTN pun hilang.

Macam mana? 

Jangan risau, teruskan membaca, sambil-sambil tu boleh terus buat pembayaran menggunakan telefon bimbit anda.

CARA PEMBAYARAN PTPTN MELALUI JOMPAY

Nak buat pembayaran melalui JomPAY ni tak akan dikenakan apa-apa caj pun, tetapi anda memerlukan biller code dan reference no, dekat mana nak dapatkan biller code dan reference no JomPAY ni?

Popular  3 Teknik Dan 4 Proses Memohon Pinjaman Perniagaan Dengan Bank Gerenti Lulus

PORTAL RASMI PTPTN

Simple dan  mudah, benda pertama yang anda perlu buat adalah pergi ke portal rasmi PTPTN.

Klik sini http://www.ptptn.gov.my/

Anda akan masuk ke laman utama portal rasmi PTPTN

bayar balik ptptn

Kemudian klik pada ‘Bayaran Balik’ dan anda akan pergi ke laman seterusnya.

bayar balik ptptn

pilih dan klik pada kotak ‘Semakan JomPAY’ seperti di atas. Setakat ini okay? Mari kita teruskan.

BILLER CODE DAN REFERENCE NO

Sebelum anda ingin mendapatkan biller code dan reference no, anda perlu masukkan no IC anda dan tekan butang ‘CARI’ seperti yang ditunjukkan di bawah.

bayar balik ptptn Selesai daripada itu anda akn terus dibawa ke laman di mana anda boleh mendapatkan biller code dan juga reference no untuk memulakan pembayaran perbankan internet.

bayar balik ptptn

CARA PEMBAYARAN DAN BANK YANG TERLIBAT

Dah dapat biller code dan reference no nak buat macam mana pula? Senang je, anda pergi ke online bank anda masing-masing.

Untuk start buat pembayaran anda pilih bayaran bil menggunakan JomPAY. Kemudian apabila diminta biller code dan reference no, masukkan semua maklumat yang diperlukan. Semak semula semua maklumat anda, kalau semua dah okay boleh tekan butang hantar.

Done! Senang kan? Semudah ABC.

‘Semua bank ke kita boleh guna untuk pembayaran JomPAY ni?’

Menurut laman web portal rasmi PTPTN, 40 bank yang terlibat telah pun disenaraikan seperti di bawah;

cara pembayaran PTPTN melalui JomPAY

Sekiranya anda nampak bank anda ada di gambar di atas, dah boleh start bayar hutang PTPTN lah sekarang ni. Tak payah pergi kaunter, melalui telefon bimbit pun dah boleh settle.

SEMAK STATUS PEMBAYARAN

Dah habis bayar semua, mesti kita nak check samada pembayaran kita tadi berjaya atau tidak. Ini pun mudah sahaja. Anda pergi semula ke laman portal rasmi PTPTN dan klik pada ‘SEMAKAN PENYATA PINJAMAN’ seperti di bawah.

Popular  Tips Penggunaan Kad Kredit Dengan Bijak – 5 Teknik Mudah

cara pembayaran PTPTN melalui JomPAY

Kemudian anda anda dikehendaki mengisi IC untuk pergi ke langkah yang seterusnya,

cara pembayaran PTPTN melalui JomPAY

PERMOHONAN PINJAMAN SEMAKAN PENYATA

Dah settle, anda kemudiannya dikehendaki untuk ‘log in’ di lama berikutnya, masukkan IC juga macam biasa dan kata laluan. Sekiranya anda baru pertama kali nak check penyata klik pada ‘Permohonan Kali Pertama’ untuk membuat kata laluan.

bayar ptptn

Dah berjaya login? Anda klik pada ‘Penyata Baki Terperinci’ 

Disitu anda boleh lihat dan semak baki hutang, bukti pembayaran, tunggakan yang dikenakan dan macam-macam lagi lah. Anda juga boleh download dan print penyata anda untuk tujuan rujukan di masa hadapan.

KESIMPULAN

‘Eh dah settle dah? Kejap je, tak ada lah susah sangat’ 

Bak kata mat saleh, a piece of cake je semua ni. Bila-bila dan dimana saja anda berada hutang PTPTN anda boleh dilangsaikan dengan cara pembayaran PTPTN melalui JomPAY.

Hutang WAJIB dibayar. Tak dapat bayar banyak, bayar sikit-sikit dulu. Elakkan diri anda daripada tersenarai di dalam CCRIS. Nanti susah pula nak buat loan/beli kenderaan.

Rancang perbelanjaan kewangan anda dan pastikan hutang PTPTN terbayar.

Pakarwang mengucapakan selamat maju jaya dan jangan lupa bayar hutang!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.