cara semak saman trafik secara online & sms

Semak Saman Trafik Secara Online & SMS

Posted on

Semak saman trafik secara online & SMS? Sekarang ni check apa-apa pun mudah dengan adanya teknologi yang makin lama makin canggih.

Nak tahu ada saman yang tertunggak? Ataupun tanpa anda sedari mana tahu saman anda dah bertimbun alasan sebab tak tahu?

Jangan risau, tak susah pun, entri Pakarwang kali ini dengan tutorial khas semak saman trafik secara online & SMS ingin memudahkan kerja anda.

Sambil-sambil baca tu boleh lah check sekali ye!

 

SELAMAT, PANTAS DAN MUDAH

Kini semuanya lebih selamat, pantas dan mudah untuk menyemak saman PDRM (Polis Diraja Malaysia), JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan), dan Automated Enforcement System (AES).

Pilihan anda kini makin meluas, anda boleh guna cara manual di kaunter jabatan yang terlibat ataupun semak saman guna hujung jari sahaja samada secara online/perkhidmatan SMS.

Tak sampai beberapa saat informasi yang anda inginkan sampai, tak perlu buang masa menunggu giliran dan sebagainya. Jimat masa bukan?

Bukan sahaja anda boleh menyemak saman yang dikenakan ke atas anda, dengan teknologi serba canggih sekarang ni anda bahkan boleh membuat pembayaran hutang atau saman juga secara online.

Popular  Kenali Penipuan Skim Cepat Kaya - 5 Cara Mudah

SEMAK SAMAN TRAFIK SECARA ONLINE & SMS

Ada 4 medium utama yang anda boleh gunakan untuk semak saman trafik secara online & SMS;

1 – PERKHIDMATAN MYEG

MyEG menawarkan servis untuk menyemak saman trafik PDRM, JPJ, AES dengan mudah. Anda juga boleh menggunakan servis MyEG untuk menghantar notifikasi pada alamat email anda sekiranya anda mempunyai saman baru.

Tak payah nak pergi check lagi, notifikasi pemberitahuan automatik akan dihantar kepada anda. Mudah dan cepat.

MyEG juga menawarkan perkhidmatan memperbaharui insurans kenderaan dan pembayaran zakat.

Cara menyemak saman menggunakan servis MyEG:

  1. Layari laman web rasmi MyEG diĀ https://www.myeg.com.my/
  2. Kemudian login menggunakan butiran yang telah anda daftarkan sebelum ini (untuk pendaftaran buat kali pertama anda perlu klik butang ‘CREATE ACCOUNT’ untuk menggunakan servis di MyEG)
  3. Pergi ke pautan e-Services dan pilih anda ingin semak saman PDRM, JPJ, atau AES
  4. Kemudian anda akan dibawa ke paparan saman yang ingin disemak
  5. Jika ingin membuat pembayaran anda boleh teruskan kepada pembayaran online

cara semak saman online

2 – PORTAL RASMI JABATAN PENGANGKUTAN JALAN (JPJ)

Anda tidak perlu mendaftar untuk menyemak saman di laman portal rasmi JPJ, isikan no kad pengenalan dan no kenderaan sahaja.

Cara menyemak saman di portal rasmi JPJ:

  1. Di bahagian ‘Senarai Perkhidmatan’ klik pada pautan ‘Semakan Saman JPJ dan AES’
  2. Kemudian pilih sama ada ingin memasukkan nombor ID sahaja atau nombor ID dan nombor kenderaan
  3. Klik butang ‘Semak’
  4. Sistem akan memaparkan laporan saman sekiranya anda mempunyai saman JPJ / AES

 semak saman online

Nota penting untuk saman JPJ dan AES:

JPJ – Rekod notis/saman akan diwujudkan ke atas pemandu atau pemilik kenderaan yang melakukan kesalahan jalan raya.
AES – Satu sistem pengesanan dan merakam secara automatik kesalahan lalu lintas menggunakan alat pengesan yang dipasang di atas jalan dan perakam imej kesalahan menggunakan kamera (gambar dan video).

Popular  Apa Itu Pelaburan Amanah Saham Bumiputera?

3 – PERKHIDMATAN SISTEM ‘RILEK’

Cara menyemak saman menggunakan servis ‘RILEK’:

  1. Layari laman sesawang RILEK – https://www.rilek.com.my/
  2. Anda perlu membuat pendaftaran baru untuk pertama kali dan login menggunakan nama serta kata laluan
  3. Klik pada menu dropdown ‘Search By’ dan pilih kaedah semakan
  4. Seterusnya masukkan maklumat yang diperlukan dan tekab butang ‘Next’
  5. Pembayaran saman boleh dibuat tapi hanya untuk perbankan internet Maybank, RHB dan CIMB

sistem semak saman RILEK

4 – SISTEM SEMAKAN ONLINE (SSO) PDRM

Cara semak saman menggunakan sistem SSO:

  1. Pergi ke laman rasmi SSO
  2. Sila buat pendaftaran untuk pengguna baru atau log masuk untuk pengguna sedia ada
  3. Setelah log masuk, klik pada ikon ‘Status Saman’
  4. Semakan saman boleh dibuat dengan menggunakan no kad pengenalan atau no kenderaan

SEMAKAN SAMAN SECARA SMS

Cara semak saman polis SMS

pdrm semak sms

  1. Taip POLIS SAMAN<jarak>No. Kenderaan
  2. Hantar ke 15888
  3. Contoh: POLIS SAMAN ABC1234

ATAU

  1. Taip POLIS SAMAN<jarak>No. Kad Pengenalan
  2. Hantar ke 15888
  3. Contoh: POLIS SAMAN 654321870912

Cara semak saman JPJ SMS

jpj semak sms

  1. Taip JPJ Saman<jarak>No. KP
  2. Hantar ke 15888
  3. Contoh: JPJ Saman 654321870912

ATAU

  1. Taip JPJ Saman<jarak>No. Kenderaan
  2. Hantar ke 15888
  3. Contoh: JPJ Saman DEF5678

KESIMPULAN

‘Eh senangnya check saman online macam ni, tutorial pun nampak mudah’

Sambil menyelam minum air, sambil anda check saman tu anda boleh bayar sekali saman yang ada. Teknologi zaman sekarang memudahkan kita sebagai pengguna dimana saja kita berada.

Tapi, jangan jadikan alasan senang check saman untuk memandu secara bahaya dan langgar peraturan jalan raya. Berhemah ketika memandu dan sayangi nyawa anda dan orang yang anda sayang.

Kami mengucapkan selamat maju jaya kepada semua pengguna! Jangan terkejut tengok saman sudah ye!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.