pinjaman-yang-bagus

Pinjaman Yang Bagus Dan Tak Bagus Di Mata Bank

Posted on 848 views

Rupanya ada pinjaman yang bagus dan tak bagus di mata Bank. Apa yang penting anda mesti tahu pinjaman yang terbaik untuk diri anda, sekurangnya menjamin anda tidak mengalami kesukaran bila memohon pinjaman yang akan datang.

Pakar Wang kali ini berkongsi maksud “Pinjaman Yang Bagus” yang sering para JUTAWAN war-war kan. Mungkin anda boleh guna tips ini untuk jadi seperti mereka.

SEMUA INI MUDAH….

teknik-pinjaman-gerenti-lulus

Jenis Pinjaman Yang Bagus

Kandungan

Terdapat bermacam jenis pinjaman yang disediakan oleh pihak bank kepada pelanggan seperti kita. Ada pinjaman kereta, pinjaman rumah, pinjaman peribadi, kad kredit, over draft dan sebagainya.

Namun secara asasnya pinjaman terbahagi kepada 2 jenis:
1– Secure Loan
2– Unsecure Loan

Apa itu secure loan dan apa pula unsecure loan?

Secure Loan

Secure loan bermaksud adalah pinjaman jenis yang bercagar atau dalam kata lain andai pihak kita tak
mampu membayar pinjaman maka pihak bank ada sesuatu untuk dipegang. Seperti contoh Pinjaman perumahan,
pinjaman kereta dan pinjaman ASB yang bersandarkan sijil ASB.

Unsecure Loan

Unsecure loan pula bermaksud pinjaman yang berisiko tinggi dan pihak bank tiada apa-apa cagaran untuk dipegang atau ditahan andai pihak peminjam gagal membayar pinjaman. Seperti contoh pinjaman peribadi dan
kad kredit.

Pinjaman Yang Bagus

Pada mata pihak bank terdapat pinjaman yang baik dan pinjaman yang tak buruk.

Unsecure loan adalah pinjaman yang tak bagus dimata pihak bank. Mana-mana pemohon yang ingin memohon pinjaman tetapi mempunyai komitmen pinjaman unsecure loan melebihi 30% daripada gaji atau pendapatan bersih bulanan maka pinjaman mereka akan mudah ditolak. Walaupun gajinya masih besar.

Pinjaman yang bagus di mata bank adalah pinjaman seperti pinjaman rumah dan kereta yang mana pinjaman secure loan. Lagi banyak pinjaman perumahan seseorang dan bayarannya yang cantik maka lagi suka bank nak
luluskan pinjaman kepada pemohon begini.

Ini kerana pada firasat mereka pemohon sebegini mempunyai minda pelaburan. Atau paling tidak jika
pinjaman gagal dibayar atau Non Perfoming Loan (NPL) pihak bank boleh sita dan lelong property mereka yang ada.

Jadi sebelum membuat pinjaman pastikan jenis pinjaman mana yang anda buat dan berhati-hati. Pastikan juga baki kad kredit anda selalu di bawah 50% daripada jumlah credit limit kerana jika lebih bank akan mudah reject permohonan pinjaman anda.

Tips Pinjaman Hero

Untuk anda yang baru mula bekerja dan mula berjinak-jinak dalam sistem sewa-beli atau pinjaman ini baik fikirkan apakah pinjaman yang menjamin anda mudah untuk melakukan pinjaman seterusnya. Dalam tips artikel di atas ini jelas sekali pinjaman membeli aset, ASB dan pelaburan jangka masa panjang haruslah diutamakan terlebih dahulu sebelum membuat pinjaman peribadi.

Pakar Wang berharap anda berfikir seperti seorang yang membuat pelaburan dalam pinjaman. Jadi pasti anda bijak memilih antara Secure Loan atau Unsecure Loan? Ini adalah permainan bagi JUTAWAN. Mungkin anda sudah jelas dengan ini.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.