Semak Dividen KWSP 2021

Semak Dividen KWSP 2021 Secara Online di i-Akaun

Posted on 31 views

Semak Dividen KWSP 2021.

Dah semak belum kadar dividen KWSP 2021?

Belum lagi? Eh nak kemana tu? Tak perlu start kereta pergi ke kaunter KWSP nak buat semakan. Anda boleh semak dividen KWSP ini secara online sahaja.

Tak percaya?

Jom baca artikel Pakarwang hari ini Semak Dividen KWSP 2021 Secara Online di i-Akaun sebagai panduan khas buat mereka yang nak tahu kadar dividen KWSP tahun 2021 ni.

Baca sampai habis ye..

Semak Dividen KWSP 2021 Secara Online di i-Akaun

Adalah menjadi masa yang dinanti-nantikan buat pencarum KWSP di Malaysia tentang pengumuman kadar dividen KWSP 2021. Mengikut kadar dividen KWSP tahun 2020, KWSP mengumumkan dividen sebanyak 5.20% dan jumlah agihan sebanyak RM42.88 billion untuk Simpanan Konvensional dan 4.90% untuk simpanan syariah dengan agihan berjumlah RM4.76 billion.

TARIKH PEMBAYARAN DIVIDEN KWSP MENGIKUT TAHUN

Berikut kami kongsikan pembayaran dividen KWSP buat rujukan anda:

  • 2015 : 6.40%
  • 2016 : 5.70%
  • 2017 : 6.90%
  • 2018 : 6.15%
  • 2019 : 5.45%

Sudah semestinya berita baik ini merupakan berita gembira buat pencarum kerana KWSP telah berjaya mencatatkan prestasi yang memberangsangkan untuk tahun 2020 walaupun mengharungi situasi yang tidak terjangka iaitu pandemik Covid-19, dan dalam persekitaran unik yang menyaksikan dunia berhadapan dengan krisis berkembar iaitu krisis kesihatan dan ekonomi.

NOTA:

Tertulis di dalam Seksyen 27 untuk jaminan kadar minimum dividen adalah sebanyak 2.5% ke atas simpanan ahli.

Oleh itu, tidak kira lah apa jua keadaan yang berlaku, pencarum diberikan jaminan untuk menerima kadar minimum tersebut.

Semak Dividen KWSP 2021

CARA SEMAK KADAR DIVIDEN KWSP 2021 DI i-AKAUN

Senang sahaja nak buat semakan di i-Akaun ni. Ikut langkah-langkah berikut:

  • Pencarum perlu layari LAMAN WEB RASMI KWSP
  • Selepasa itu klik pada ikon ‘Login’ dan masukkan ID & Kata Laluan yang telah didaftarkan semasa anda mula-mula membuat pendaftaran.
  • Klik pada bahagian ‘View Details’ di bahagian menu ‘Dividend’
  • Perincian Dividen tahun yang dikehendaki anda akan dipaparkan

Dah siap! Mudah bukan?

Sekiranya anda belum mempunyai aplikasi i-Akaun KWSP lai, anda boleh memuat turun aplikasi tersebut di Play Store dan Apple Store.

Kesimpulan Semak Dividen KWSP 2021

Sekiranya pencarum KWSP  mempunyai sebarang pertanyaan atau kekeliruan mengenai dividen KWSP 2021 ini, anda boleh terus hubungi pihak Pusat Pengurusan Perhubungan KWSP di nombor 03-89226000.

Pencarum perlu sentiasa mengambil tahu tentang pengumuman dividen KWSP 2021, tarikh pembayaran dividen KWSP 2021 untuk memastikan anda tidak ketinggalan akan berita penting ini.

Kongsikan artikel ini dengan rakan-rakan dan ahli keluarga anda yang lain.

Pastikan anda sentiasa menjaga SOP yang ditetapkan oleh KKM untuk sama-sama kita melandaikan graf rantaian Covid-19 di Malaysia.

TERIMA KASIH