Cara Renew Roadtax Kereta

Cara Renew Roadtax Kereta JPJ Online/Pejabat Pos

Posted on 46 views

Cara Renew Roadtax Kereta.

Mengeluh sebab waktu PKP menghadkan pergerakan anda untuk renew roadtax kereta yang dah tamat?

Tahukah anda bahawa terdapat banyak lagi alternatif untuk anda renew roadtax kereta selain pergi ke kaunter JPJ?

Tak tahu?

Tak ada masalah, teruskan baca artikel Pakarwang hari ini Cara Renew Roadtax Kereta JPJ Online/Pejabat Pos untuk rujukan bagi memudahkan urusan anda nak renew roadtax kereta mahupun motor.

Baca artikel kami sampai habis ye..

Cara Renew Roadtax Kereta JPJ Online/Pejabat Pos

Berikut kami kongsikan dengan anda 2 cara nak renew roadtax kereta atau motor tanpa perlu start enjin kereta dan menunggu nombor giliran dipanggil:

CARA RENEW ROADTAX KERETA DI MySIKAP JPJ ONLINE

Sebelum itu, mesti anda nak tahu apa sebenarnya MySIKAP JPJ ni?

Untuk makluman anda, perkhidmatan atas talian ini memudahkan urusan anda melakukan transaksi yang melibatkan urusan lesen memandu kenderaan, penukaran hak milik, pembelian no plat terkini setiap negeri (jpj number plate) dan banyak lagi perkhidmatan online yang boleh didapati di portal ini.

NOTA:

  • Pembayaran secara tunai tidak diterima. Kaedah pembayaran hanyalah melalui kad debit/kad bank atau kad kredit sahaja.
  • Urusan melibatkan ‘PERSENDIRIAN’ boleh dilakukan secara atas talian MYSIKAP
  • Urusniaga ‘PERSENDIRIAN’ juga boleh dilakukan di platform rakan niaga JPJ seperti Myeg.

Sebelum mendaftar di MySIKAP JPJ, anda perlu tahu terdapat 2 jenis pengguna iaitu eID Standard dan eID Advanced.

APA ITU PENGGUNA eID STANDARD?

  • Tidak memerlukan pengesahan biometrik (cap jari) dan hanya urusniaga tertentu sahaja boleh dilakukan.
  • TIDAK perlu hadir ke JPJ untuk daftar.
  • Pengguna juga boleh menggunakan 27 daripada 38 perkhidmatan di Portal JPJ Online.

APA ITU PENGGUNA eID ADVANCED?

  • Perlu pengesahan biometrik (cap jari) dan semua urusniaga yang tersenarai boleh dilakukan.
  • PERLU hadir ke JPJ termasuk JPJ UTC untuk mendapatkan no rujukan.
  • Boleh menggunakan kesemua 38 perkhidmatan di Portal JPJ Online.

NOTA:

Jika anda ingin menukarkan ID kepada eID Advance, pelanggan (user) perlu hadir ke mana-mana Kaunter JPJ yang berdekatan.

DAFTAR ID PENGGUNA eID STANDARD

Nak daftar id pengguna? Mudah sahaja. Ikuti cara-cara berikut:

  1. Layari laman web rasmi: https://public.jpj.gov.my/
  2. Isikan butiran yang bertanda * sahaja
  3. Masukkan kod sekuriti yang dipaparkan
  4. Klik Teruskan
  5. Semak dan sahkan maklumat yang telah dihantar.
  6. Klik Teruskan.
  7. Notifikasi Pengesahan Pendaftaran akan dipaparkan.
  8. ID Pengguna dan Kata Laluan Sementara akan dihantar ke emel yang telah didaftarkan.

Okay dah faham semua? Settle, jom belajar macam mana nak renew di talian MySIKAP ni:

  1. Login ke PORTAL RASMI MySIKAP JPJ
  2. Pilih menu ‘Kenderaan’
  3. Pilih pada ‘Pembaharuan Lesen Kenderaan Motor’
  4. Isikan maklumat pembaharuan lesen anda dengan lengkap
  5. Buat proses pembayaran
  6. Semak dan buat pengesahan
  7. Siap!

CARA RENEW ROADTAX KERETA DI PEJABAT POS

TERKINI:

Dalam satu kenyataan terbaharu yang dikeluarkan oleh Pos Malaysia, arahan tersebut berkuatkuasa bermula 23 Februari sehingga 31 Mac 2021 berikutan arahan yang dikeluarkan oleh pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Walaubagaimanapun, urusan lain seperti pembaharuan lesen memandu dan insurans kenderaan masih lagi boleh dijalankan di semua kaunter pejabat pos di seluruh negara.

Sebelum ini Kementerian Pengangkutan telah pun memberikan pengecualian pembaharuan Lesen Kenderaan Motor dan lesen memandu bersempena pelaksanaan PKP 2.0, di mana pemandu masih lagi boleh mengoperasikan kenderaan selagi mempunyai sijil insurans yang sah (e-cover note).

Cara Renew Roadtax Kereta

Kesimpulan Cara Renew Roadtax Kereta

Semoga artikel kami hari ini dapat memberi manfaat kepada anda dan memudahkan segala urusan untuk renew roadtax kereta dan motor.

Kongsikan artikel ini dengan rakan-rakan dan ahli keluarga anda yang lain.

Pastikan anda sentiasa menjaga SOP yang ditetapkan oleh KKM untuk kita sama-sama memerangi pandemik Covid-19 yang sedang melanda negara.

TERIMA KASIH