Kereta Anda diTarik Bank , Jangan Panik

Kereta Anda diTarik Bank , Jangan Panik ( 3 Tips Ini Buat Anda Lebih Tenang)

Posted on 946 views

Kereta anda ditarik bank memang akan memeningkan. Mungkin anda pernah mengalami situasi ini. Pernah risau dan simpan kereta anda di kawasan yang susah untuk di temui tetapi penarik kereta masih juga mampu mencari (macam ada pasang pengesan pulak). Tahukah anda, masalah ini tidak akan membantu anda jika kereta itu terus di simpan. Surat untuk kereta anda ditarik akan tetap keluar tiap bulan. Malah mungkin anda akan diistihar bankrup. Perkara ini akan menambah masalah anda.

Perkara biasa pihak bank akan melantik penarik kereta yang berdaftar dengan Persatuan Syarikat-Syarikat Sewa Beli Malaysia untuk urusan menarik kembali kereta anda ini. Kebiasaan penarik kenderaan bermotor, menunjukkan kad pengenalannya, kad kuasa dan surat arahan yang dikeluarkan oleh perbankan yang benarkan penarik mengambil kenderaan bermotor anda. Silalah anda melihat kad pengenalan dan kad kuasanya sebelum menyerahkan kenderaan anda. Banyak berlakunya kenderaan hilang dari pihak penarik. (Abang saya alami situasi ini dan telah diistiharkan bankrup). Apa pun yang berlaku bila kereta anda ditarik pastikan anda mendapat surat dari pihak perbankan yang akan diserahkan kepada anda oleh penarik kenderaan bermotor anda tersebut.

3 Tips Penting Jika Kereta Anda DiTarik

Kandungan

1. Sebelum menarik kereta, mereka perlu mempamerkan tiga perkara iaitu, kad pengenalan, kad kuasa dan surat arahan dari bank dan anda berhak untuk minta ketiga-tiga dokumen ini untuk semak sebelum menyerahkan kunci kenderaan.

2. Sebelum kenderaan ditarik, hendaklah diberi masa sekejap untuk mengeluarkan apa-apa barangan dari kenderaan korang. Penarik tidak boleh melakukan kekerasan terhadap anda dan selepas sahaja kenderaan korang ditarik, anda atau penarik mesti buat laporan polis sebagai makluman. Sila hubungi pihak bank dan dapatkan maklumat lanjut. Paling penting ambillah gambar kenderaan anda sebelum ditarik oleh pihak Repoman ini. Banyak berlakunya kecurian aksesori kenderaan bila kereta anda ditarik bank. ( zaman dah maju smartphone di tangan anda)

3. Kalau rasa tidak mampu untuk bayar ansuran kereta, sila ke bank untuk bincang restructure kembali bayaran. Kalau pihak bank tidak melayan anda sila hubungi pihak HQ, AKPK, Bank Negara atau FMB, buat desakan sebagai pengguna sehingga bank patuh. ( FMB @ Finance Mediation Bureau adalah badan bebas yang menyelesaikan sebarang isu antara anda dengan bank yang menjadi member FMB. Jika anda masalah anda dengan pihak bank dan tiada solusi yang sepatutnya, sila buat aduan ke FMB.)

Tips Bayar hutang dengan bijak

Nasihat Buat Anda Yang Sewa Beli Kenderaan

Apa yang Perlu Anda Buat

1. Memastikan semua perjanjian dalam bertulis.
2. Membaca segala isi perjanjian dan faham.
3. Pastikan harga beli dan klausa SB perjanjian sama dengan apa yang disetuju.
4. Memastikan anda benar-benar mampu bayar sepanjang tempoh penjanjian.
5. Pastikan anda tahu hak di bawah Akta Sewa Beli yang dimeterai.
6. tahu tangung-jawab anda dengan kontrak Sewa Beli dan pastikan anda tidak akan melanggar kontrak.
7. Pastikan segala dokumen Sewa Beli disimpan rapi sila jangan hilangkan.
6. Segala pembayaran dibayar kepada pihak yang diberi kuasa sahaja.

Apa yang Anda Jangan Buat

1. Tanda tangan perjanjian dengan surat yang tidak lengkap, malah lebih teruk atas kertas kosong.
2. Terima surat perjanjian yang masih tidak ditandatangan oleh pihak sepatutnya.
3. Hilangkan surat perjanjian sewa beli yang telah muktamat.
4. Bayar sewa-beli pada mereka yang tidak mendapat kebenaran dari pihak sepatutnya.
5. Tidak maklumkan pihak perbankkan tentang pertukaran alamat anda.
6. Jual atau pindah hak milik tanpa kebenaran pihak bertangungjawab dengan sewa beli.

Semua nasihat ini adalah buat anda yang untuk memastikan kereta @ kenderaan anda tidak ditarik bank. Walau pun kadang kala masalah berlaku diluar kawal kita sendiri seperti masalah ekonomi negara. Pihak Pakar Wang berharap maklumat ini membantu anda yang sedang mengalami situasi ini. Elakkan diri anda diistiharkan bankrup atau muflis pekara ini lebih memburukkan keadaan anda sedia ada. Banyak kini kereta yang ditarik bank akibat masalah ekonomi negara yang berada ditahap runcing. Harap kerajaan dapat membina kembali ekonomi yang menang-menang.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.