Pinjaman Peribadi - i Sektor Awam Bersama Bank Rakyat

Pengalaman Pinjaman Peribadi Bank Rakyat Untuk Sektor Awam dan GLC

Posted on 2,790 views

Aku seorang pekerja kerajaan, pinjaman peribadi bank rakyat sudah sinonim dengan kami. Amat-amat beruntung bila bergelar penjawat awam, hadir ke mana-mana institusi kewangan akan dilayan bagai seorang VIP. Pinjam dengan bank memang pilihan kami.

Jangan salah faham wahai pembaca sekelian. Beza aku dengan kamu yang bekerja swasta itu benar-benar ketara. Aku dibayar oleh pihak kerajaan… kerajaan persekutuan atau kerajaan tempatan. Pendapatan kami dijamin oleh kerajaan setiap bulan, Itu beza aku dan kamu. Walaupun pendapatan penjawat awam tidak semewah pekerja swasta tapi kami mampu tersenyum dengan kemudahan kewangan yang diterima.

Mari kita lanjut dengan coretan aku ini. lihat tajuk di atas kembali ” Pengalaman Pinjaman Peribadi-i Sektor Awam Bersama Bank Rakyat “. Adakah indah atau khabar buruk buat pembaca sekelian? Entahlah.. aku pun konfius kadang-kadang. Semuanya manis-manis kita dengar yang busuk-busuk orang tak pernah pun cerita. Mari aku cerita lebih lanjut.

Pinjaman Peribadi Bank Rakyat Yang Perlu Anda Tahu

Kandungan

Pinjaman Peribadi Bank Rakyat Terkini

Mungkin kamu pun nak pinjam wang, atau  sekadar nak tambah-tambah ilmu tentang pinjaman. Nak bertanya di bank takut termakan promosi bank pulak. Tambah-tambah kamu tu kerja kerajaan lagilah manis ayat yang keluar. itu…ini.. cair pulak nanti terpinjam susah.

Boleh la aku katakan semua Bank akan cuba goda anda untuk memohon pinjaman jika anda bertanya tentang pinjaman peribadi, atau personal loan ini. Ketahui dulu selok-belok apa itu pinjaman peribadi sebelum datang ke mana-mana bank untuk buat pinjaman. Ini lebih baik. Kenapa… baca seterusnya…

Sebelum aku terjah lebih lanjut, sila lihat info pinjaman peribadi Bank Rakyat bagi pekerja kerajaan yang terbaru,

Pinjaman Peribadi-i Sektor Awam Bank Rakyat

Pinjaman Peribadi dari BAnk Rakyat ini berkonsepkan “Tawarruq”. Apa pulak tu? “Tawarruq” secara ringkasnya

“tawarruq merupakan suatu alternatif kepada mereka yang mahu mendapatkan tunai tanpa melalui bay’ al-’inah. Melalui jual beli tawarruq, wang tunai boleh diperolehi dengan cara menjual semula secara tunai sesuatu barang yang telah dibeli secara kredit kepada pihak ketiga, berbeza dengan bay’ al-’inah yang melibatkan hanya melibatkan dua (2) pihak bagi kedua-dua transaksi tersebut.”

Aku pun tak berapa nak faham bab ni.. tu pun copy paste je .. nak faham lagi boleh la cuba google okays..

Ciri-Ciri Pinjaman Peribadi-i Sektor Awam

  1. Amaun pembiayaan sehingga RM200,000
  2. Tempoh pembiayaan sehingga 10 tahun
  3. Tiada jaminan diperlukan
  4. Perlindungan takaful atas pilihan pelanggan
  5. Pilihan kadar keuntungan tetap atau terapung

Kelayakkan memohan Pinjaman Peribadi Sektor Awam Ini

  1. Warganegara Malaysia
  2. Berumur minimum 18 tahun dan maksimum 60 tahun semasa tamat tempoh pembiayaan
  3. Berpendapatan bulanan tetap minimum RM1,000 termasuk elaun tetap
  4. Berkhidmat dalam sektor awam dan syarikat GLC terpilih
  5. Telah berkhidmat minimum tiga (3) bulan

Kelayakkan Pinjaman Seperti Di Bawah
Pinjaman Peribadi Bank Rakyat
Lebih lanjut lagi sila ke laman Pinjaman Peribadi Bank Rakyat.

Pengalaman Pinjaman Peribadi Bank Rakyat

pengalaman pinjaman peribadi bank rakyat

Aku amat suka pendekatan Bank Rakyat. Memudahkan urusan pinjaman dengan pantas tetapi pastikan anda cukup syarat-syarat. Kisah aku bermula dengan meminjam dari bank bila mahu melangsungkan perkahwinan aku yang pertama.

Ya,.. pertama tiada lagi kedua..

Aku telah pinjam dengan 1 bank yang amat mudah sekali senang cerita “fast loan”. Memang kena cepat, masa makin suntuk. Aku pinjam 25,000 ringgit Malaysia tanpa berfikir panjang. Darah masih muda, nak kahwin cepat konon-konon ada lebih nanti boleh buat bayar muka kereta pula. Tetapi malangnya bila majlis selesai tiada duit yang berbaki lagi didalam akaun.

Mulalah aku menjadi sedikit ngelabah dan risau. Setiap bulan wang gaji aku ditolak dengan kadar faedah yang tinggi sekali. Bila aku kira-kira balik, aku dikenakan faedah yang amat tinggi. Aku terpaksa membayar balik pinjaman sebanyak 40,000 ringgit .

Sehinggalah aku terjumpa dengan pinjaman peribadi bank rakyat “Pembiayaan Peribadi-i Sektor Awam” ini. Setelah berbincang dengan pihak bank aku berjaya mendapatkan pinjaman dengan mudah dan tempoh pinjaman yang lebih lama dengan jaminan kadar faedah yang cukup hebat. Aku syorkan kamu semua yang bergelar penjawat awam atau GLC seperti aku ini mendapatkan pinjaman dengan Bank Rakyat. Aku bukan mempromosi bank ini tetapi inilah yang terbaik buat anda bagi yang mengalami masalah kewangan.

Tiada siapa pun yang suka meminjam wang, namun kadangkala situasi kehidupan meninggalkan kita tanpa sebarang pilihan. Sama ada hendak digunakan bagi tujuan pelaksanaan projek pengubahsuaian rumah, pembaikian kereta, membiayai kos perubatan yang timbul mendadak, mahupun untuk situasi kecemasan lain yang tidak diduga, sebuah pinjaman peribadi boleh menjadi penyelamat ketika anda memerlukan wang tambahan.

Jika anda sedang mencari pinjaman peribadi yang sesuai, anda haruslah beringat bahawa perbandingan kadar faedah hanyalah satu daripada banyak faktor yang perlu diambil kira. Faktor-faktor lain yang harus dipertimbangkan termasuklah tempoh pinjaman, tempoh kelulusan, caj penalti dan keuntungan lain yang boleh anda peroleh.

Untuk mendapatkan pinjaman peribadi tidaklah sukar, tetapi anda memikul tanggungjawab untuk memastikan bahawa pembayaran semula boleh dibuat tanpa sebarang kelewatan demi mengelakkan anda daripada tergelincir ke lembah masalah kewangan yang lebih dalam. Moga artikel dari Pakar Wang ini membantu anda dalam memilih pinjaman peribadi yang sesuai buat anda.

 

 

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.