Melabur Cara Bijak

Melabur Cara Bijak – 10 Tips Jamin Untung Berganda

Posted on 1,212 views

Melabur cara bijak pastikan keuntungan yang berterusan. Pakar wang akan membongkar 10 tips hebat yang bagaimana hanya dengan melabur cara bijak anda dapat elak dari kerugian. Baca seterusnya…

Pelaburan boleh membawa kita selangkah lebih dekat dengan matlamat kewangan kita. Tetapi semua pelaburan ada risiko-nya. Walaupun sesetengah pelaburan menjanjikan pulangan yang lebih tinggi berbanding yang lain, namun risiko kegagalan pelaburan tersebut mungkin juga lebih tinggi.

Oleh sebab terdapat banyak jenis produk pelaburan di pasaran, adalah penting untuk meluangkan masa bagi memahami produk-produk tersebut dan pilih produk yang sesuai untuk anda.

pelaburan cara bijak di Malaysia

Disiplin Diri Kunci Melabur Cara Bijak

Kandungan

Pelaburan adalah mengenai mengimbangi risiko dan pulangan. Anda tidak boleh harapkan keuntungan jika anda tidak bersedia untuk menerima kerugian. Jadi anda perlu bijak dalam memilih pelaburan yang betul. Sila rujuk di bawah ini :

Patut dilakukan bila melabur

 • Kenal pasti objektif pelaburan anda dan tempoh masa yang anda ingin melabur.
 • Mempertimbangkan daya ketahanan risiko anda. Tanya diri anda berapa banyak yang anda mampu rugi.
 • Pastikan anda faham bagaimana produk ini sesuai untuk diri anda sebelum melabur.
 • Jangan menaruh semua harapan anda pada satu kemungkinan. Pelbagaikan portfolio anda dan melabur dalam produk-produk dan industri yang luas untuk mengawal risiko anda.
 • Dapatkan maklumat mengenai kos transaksi – mereka boleh mengurangkan pulangan anda.
 • Pantau pelaburan anda dan semak semula objektif pelaburan anda dengan kerap.
 • Sentiasa lakukan perincian anda dan pemeriksaan latar belakang. Pastikan jika syarikat yang anda berurusan dengan, dikawal selia oleh Penguasa Kewangan.

Jangan Lakukan Ini Dengan Pelaburan

 • Bertindak pada tip ‘panas’ atau mengikut kebanyakan orang.
 • Melabur kerana anda tertarik kepada pulangan sahaja, tanpa memahami sepenuhnya potensi risiko, tempoh pelaburan minimum dan bayaran-bayaran penalti.
 • Bersetuju melanggan apabila anda tidak memahami produk yang ditawarkan. Ianya OK untuk menyatakan “tidak” kepada taktik jualan yang mendesak.
 • Menandatangani borang kosong atau tidak sempurna.
 • Tertarik dengan janji-janji pulangan yang tinggi. Menegaskan agar semua perkara dicatat sebelum anda bersetuju.
 • Malas menyemak keadaan prestasi pelaburan anda. Jangan menganggap semua perkara OK dan tiada tindakan lanjut diperlukan.

10 tips melabur cara bijak

Melabur Cara Bijak – 10 Tips

 1. Ketahui bahawa beberapa pelaburan seperti saham mempunyai risiko. Mereka mungkin mengalami kerugian terutamanya dalam jangka masa pendek. Dengan demikian, jangan membahayakan simpanan yang anda tidak mampu kehilangan. Jangan meminjam wang untuk membuat pelaburan berisiko.
 2. Lakukan penyelidikan yang secukupnya sebelum melabur dalam apa-apa produk dan ketahui risikonya sebelum melabur. Jangan meletakkan kesemua wang anda pada satu produk. Pelbagaikan portfolio anda untuk mengawal risiko anda.
 3. Melabur menurut selera risiko anda agar diri anda dapat menanggungnya. Satu lagi perkara untuk diambil perhatian: Jika anda tidak dapat menyimpan wang terlebih dahulu, anda tidak harus melabur. Menyimpan sekurang-kurangnya 15% daripada gaji kasar bulanan anda dan miliki wang perbelanjaan untuk 6 bulan dalam tunai.
 4. Ilmu pengetahuan itu adalah suatu kuasa. Ilmu pengetahuan melengkapkan dan memberi kita kuasa untuk membuat pilihan yang lebih bijak. Meneliti dengan tekun sebelum melabur. Pelaburan tanpa pemahaman adalah perjudian.
 5. Apabila mencari pelaburan yang sesuai, beri perhatian kepada setiap butiran dan telitilah semua yuran yang akan dikenakan, contohnya yuran pengurusan. Ini akan menjejaskan pulangan bersih anda. Jangan terpedaya dengan pelaburan yang kelihatan terlalu bagus. Jika anda tidak memahami sesuatu produk dan bagaimana wang anda akan dilaburkan, jangan membeli.
 6. Jangan melabur dalam produk yang tidak biasa hanya kerana hasilnya kelihatan menarik. Lakukan penyelidikan teliti tentang latar belakang dan prestasi kewangan syarikat. Buat pertimbangan antara risiko kerugian yang anda mampu tanggung dengan produk yang anda ingin melabur ke dalam.
 7. Peraturan asas untuk pelaburan saya: Saiz pelaburan saya patut dikira berdasarkan berapa rendah baki bank yang mampu saya biarkan. BUKAN berapa besar had kredit saya!
 8. Ambil pandangan jangka masa panjang berbanding perspektif menjual beli untuk keuntungan cepat. Jika anda sukakan sesuatu produk atau perkhidmatan yang diminati ramai, beli stok tersebut.
 9. Kesilapan yang biasa dilakukan adalah mereka membandingkan diri mereka dengan orang yang mempunyai lebih wang daripada mereka dan membuat kesimpulan bahawa mereka patut mengikut jejak orang lain. Ini adalah punca tingkah laku kumpulan yang biasanya menyusahkan diri mereka sendiri. Sebagai manusia, kita tertakluk kepada pengaruhpengaruh ini tetapi kita tidak boleh tunduk.
 10. Walaupun melabur itu baik, pelaksanaan pelan pelaburan yang lemah mungkin membawa bencana. Langkah yang paling penting tetapi selalu tidak diendahkan oleh ramai adalah menilai profil risiko pelaburan & risiko yang anda boleh tanggung, contohnya risiko kerugian. Lakukan penilaian kadar risiko yang anda sanggup ambil berdasarkan situasi kewangan anda. Pelan & portfolio pelaburan anda patut diatur menurut profil risiko anda. Jika anda tidak suka ambil risiko, ini akan membolehkan anda tidur nyenyak kerana tidak diganggu oleh naik turun harga yang teruk dalam nilai portfolio semalaman.

TAHUKAH ANDA

Peraturan 72 boleh membantu anda menilai jumlah masa yang anda perlu untuk mencapai matlamat pelaburan anda.

Bahagi 72 dengan kadar faedah dan anda akan mendapat anggaran tahun yang diperlukan untuk menggandakan wang anda.

Contohnya, jika anda melabur $1,000 pada kadar faedah tahunan 3%:

72/3=24

Ia akan meningkat dua kali ganda menjadi $2,000 dalam masa 24 tahun.

Kesimpulan Melabur Cara Bijak

Demikianlah perkongsian dan tips tentang pelaburan. Jadilah orang bijak ketika laburkan wang anda. Pelaburan boleh membawa kita selangkah lebih dekat dengan matlamat kewangan kita. Semua pelaburan itu ada risiko. Tidak dinafikan ada pelaburan menjanjikan pulangan yang lebih tinggi berbanding yang lain, namun risiko kegagalan pelaburan tersebut mungkin juga lebih tinggi.

Akhirnya, anda pasti sudah faham apa yang perlu dilakukan bila melabur. Hadkan risiko seperti di dalam tips artikel ini. Pastikan anda tidak gunakan semua wang anda dengan hanya melabur.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.