Semakan rumah impian bangsa johor

Semakan Status Permohonan Rumah Impian Bangsa Johor

Posted on 3,953 views

Semakan Permohonan Rumah Impian Bangsa Johor Terkini

Kandungan

Rumah impian bangsa Johor (RIBJ) menjadi satu kebangaan buat negeri Johor kini. Para pemohon Rumah Impian Bangsa Johor (RIBJ) diminta mengemaskini data masing-masing menerusi Sistem Permohonan RIBJ bagi membolehkan saringan akhir terhadap mereka dilakukan.

Perkara ini telah dimaklumkan semasa perasmian pejabat operasi RIBJ oleh Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim pada 31 Oktober 2018 di Terminal Larkin. Pakar Wang berkongsi maklumat ini dengan semua pemohon Rumah Impian Bangsa Johor agar tidak terlepas peluang akhir untuk kemaskini dan membuat semakan status RIBJ.

Bagi para pemohon Rumah Impian Bangsa Johor (RIBJ) bolehlah membuat Semakan Status Permohonan Rumah Impian Bangsa Johor di laman web rasmi YSIJ, https://sijf.my Akses ke sistem ini dibuka bermula hari ini sehingga 7 November, atau datang sendiri ke pejabat RIBJ yang bertempat di Terminal Larkin. Rumah Impian Bangsa Johor telah mula dilancarkan pada 22 March 2017 sehingga 28 Februari 2018.

Pemohon yang membuat pendaftaran menerusi Sistem e-mohon sebelum ini  bolehlah buat semakan kembali pemohonan dan memasukkan butiran lanjut dan membolehkan proses saringan akhir dilakukan.

Berita baik yang boleh dikongsikan, semua senarai nama yang layak akan disenarai pendek dan akan diumumkan pada majlis pelancaran rumah contoh di tapak projek RIBJ, di Bandar Dato’ Onn pada 21 November nanti.

 

Video Perasmian Pejabat Rumah Impian Bangsa Johor

Untuk makluman pemohon Rumah Impian Bangsa Johor,  kerja pembinaan 488 unit RIBJ di Bandar Dato’ Onn sudah bermula Julai lalu dan dijangka siap sepenuhnya pada tahun 2020 dengan harga ditawarkan lingkungan RM100,000 ke bawah.

Bagi projek pembinaan 320 unit (pangsapuri) RIBJ di Bandar Baru Majidee, dekat sini sudah mencapai 81 peratus siap dan dijangka siap sepenuhnya menjelang akhir tahun hadapan dengan harga RM150,000 ke bawah.

Satu lagi projek RIBJ di Jalan Yahya Awal kini sedang disemak semula dan sebarang perkembangan lanjut mengenai kemajuannya akan dibuat dalam satu pengumuman akan datang.

Rumah-Impian-Bangsa-Johor

Pra Projek Rumah Impian Bangsa Johor

 1. Terdapat 2 skim Program perumahan untuk rakyat Johor yang dinamakan Rumah Impian Sultan Ibrahim (Kategori Jenis C) & Rumah Impian Bangsa Johor (Kategori Jenis A & B).
 2. Pra Pelancaran bagi fasa pertama Jenis C iaitu Rumah Impian Sultan Ibrahim yang membabitkan 600 unit rumah telahpun diadakan pada 22 Mac 2017 lalu oleh DYMM Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar di Galeria Kotaraya, Johor Bahru.
 3. Rumah yang ditawarkan bagi Pra Pelancaran fasa pertama kategori Jenis C ialah, rumah teres, rumah berkembar (Semi D) & rumah sesebuah (Banglo) mampu milik yang mempunyai 3 bilik ditawarkan pada harga bawah RM100,000 sahaja.
 4. Deposit pula hanya RM1 sahaja dengan skim pinjaman penuh 100% yang ditawarkan oleh panel sahaja iaitu Bank Rakyat serta bayaran ansuran yang mudah tanpa membebankan.
 5. Fasa pertama kategori jenis C ini, kuota bagi Rumah Impian Sultan Ibrahim terhad kepada 600 unit rumah di 3 lokasi yang berbeza yang dibina diatas tanah milik Sultan Ibrahim.
 6. Dilaksanakan oleh Yayasan Sultan Ibrahim, Johor Land Bhd secara usahasama dengan Coronade Properties Sdn Bhd dan Bandar Baru Majidee Development Sdn Bhd di dua kawasan iaitu Bandar Dato’ Onn & Bandar Baru Majidee.
 7. Bagi projek di Bukit Saujana, ia akan dibangunkan oleh Yayasan Sultan Ibrahim & Mutiara S’City Sdn Bhd.

Syarat Kelayakan Memohon RIBJ

 • Warganegara Malaysia.
 • Rakyat kelahiran negeri Johor atau menetap selama 5 tahun di negeri Johor (Keutamaan diberikan kepada rakyat Johor).
 • Berumur 18 tahun dan ke atas.
 • Pemohonan rumah buat kali pertama.
 • Pendapatan gaji isi rumah berdasarkan jenis kategori rumah yang ditawarkan seperti di bawah :
 1. Jenis A, Harga RM130,000-RM150,000 (Isi Rumah Gaji tidak lebih RM8,000).
 2. Jenis B, Harga Lebih dari RM150,000 (Terbuka & tertakluk pada permohonan).
 3. Jenis C- Harga RM80,000- RM100,000 (Isi Rumah Gaji tidak lebih RM5,000).
 • Taraf bujang atau telah berkahwin.
 • Satu permohonan bagi setiap pasangan yang telah berkahwin.

Bagi anda yang telah memohon bolehlah membuat semakan status pemohonan Rumah Impian Bangsa Johor seperti apa yang telah si war-warkan pada 31 Oktober 2018. Pakar Wang berharap semua projek dapat disiapkan mengikut masa yang ditetapkan dan Projek Rumah Impian Bangsa Johor ini boleh diteruskan lagi di setiap daerah di Negeri Johor.

 

 

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.