Insentif i-Suri KWSP Caruman Suri Rumah Panduan Daftar dan Semak

Insentif i-Suri KWSP Caruman Suri Rumah, Panduan Daftar dan Semak

Posted on 1,323 views

Pendaftaran Caruman Sukarela Insentif Suri (i-Suri KWSP) adakah anda layak? Pendaftaran dan semak kelayakkan boleh dibuat di 67 cawangan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Apakah sebenar Caruman Sukarela Insentif Suri yang diperkenalkan baru-baru ini? Kali ini Pakar Wang akan bercerita kepada anda baca seterusnya…

KWSP untuk suri rumah atau di kenali kini “i-Suri”. Bagi yang layak membuat pendaftaran i-Suri KWSP atau bermaksud Caruman Sukarela KWSP dengan Insentif Khas Kerajaan untuk Suri Rumah yang Berdaftar dalam Sistem e-Kasih bolehlah berbuat demikian di mana-mana KWSP berhampiran mulai 15 Ogos 2018 (Rabu). Silalah mendaftar atau membuat panggilan ke bahagian INSENTIF i-SURI seperti tertera di bawah artikel ini.

Pendaftaran i-Suri KWSP Caruman Suri Rumah

i-Suri kini rasmi dibuka selepas pelancaran Insentif Suri Rumah oleh Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail di Persidangan Keselamatan Sosial Antarabangsa KWSP 2018 baru-baru ini. Ianya termaktub seperti manisfesto Pakatan Harapan dalam Pilihanraya Malaysia yang ke 14.

Pelancaran i-Suri ini dijangka dapat membantu seramai 359,065 suri rumah golongan B40 (e-Kasih) yang tidak bekerja menerima bantuan dari pihak kerajaan persekutuan sebanyak RM 40 sebulan atau RM480 sebulan dalam tempoh setahun. Buat pemulaan di tahun 2018 pihak kerajaan hanya menaja sebanyak RM200 sahaja iaitu untuk tempoh dari bulan Ogos hingga Disember 2018. Walau pun begitu, bagi suri rumah yang layak perlulah mendeposit sekurang-kurangnya RM 5 ke dalam akaun KWSP anda setiap bulan. Cara deposit yang amat mudah buat anda.

Syarat Pendaftaran i-Suri KWSP

Kandungan

Suri rumah, balu dan ibu tunggal yang profilnya didaftarkan di Pangkalan Data Kemiskinan Nasional (eKasih), boleh menyertai i-Suri dan membuat caruman minimum sebanyak RM5 setiap bulan.

Syarat kelayakan lain yang perlu dipenuhi untuk layak mendapat manfaat dari KWSP Suri Rumah ini tertakluk seperti di bawah ini:

  • Mestilah Warganegara Malaysia
  • Belum mencapai umur 60 tahun
  • Mencarum sekurang-kurangnya RM5 sebulan atau RM60 setahun

Kaedah Pembayaran Caruman KWSP i-Suri

1.Pembayaran carumah i-Suri boleh dibuat melalui tunai / cek di kaunter peresitan KWSP.
2. Selain itu pembayaran juga boleh dibuat di kaunter panel KWSP seperti Maybank, Public Bank, CIMB, Bank Simpanan Nasional, dan RHB bank.
3.Pindahan wang melalui Internet Banking juga disediakan melalui Maybank & Public Bank.

Caruman itu akan dimasukkan ke dalam akaun simpanan persaraan mereka bagi melayakkan mereka menerima insentif kerajaan sebanyak RM40 setiap bulan yang akan dimasukkan ke dalam akaun KWSP

I-Suri KWSP ini memberi manfaat yang sama seperti ahli KWSP lain seperti dividen tahunan ke atas simpanan persaraan, pengeluaran umur 50, 55 dan 60, bantuan hilang upaya dan bantuan kematian.

Sila Rujuk PDF carumah i-Suri KWSP di >> Insentif Caruman i-SURI KWSP <<

Sila rujuk berkenaan pendaftran jika tidak dapat hadir ke pusat KWSP terdekat. Anda boleh berhubung dengan pusat khidmat pelanggan KWSP atau Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat seperti di bawah ini.

Maklumat Pendaftaran i-SURI KWSP
Untuk maklumat berkenaan i-Suri, sila layari www.kwsp.gov.my atau hubungi Pusat Pengurusan Perhubungan 03-89226000

INSENTIF i-SURI
Untuk maklumat berkenaan kelayakan insentif, sila layari www.kpwkm.gov.my atau hubungi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 03-80008000

Moga maklumat berkenaan Pendaftaran serta Insentif i-Suri KWSP Caruman Suri Rumah menjadi sedikit rujukan buat anda. Pihak Pakar Wang akan membuat pindaan jika terdapat sebarang maklumat penting tentang i-SURI KWSP ini. Bagi yang layak mendaftar jangan buang masa untuk mendaftar dan menerima insentif khas kerajaan ini.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.