Keluarkan Wang KWSP

Keluarkan Wang KWSP Boleh Untuk 8 Perkara Ini

Posted on 1,973 views

Bolehkah keluarkan wang KWSP sebelum umur 50 tahun? Anda sememangnya boleh. Itukan simpanan hak milik anda. Tetapi proses keluarkan wang KWSP itu hanya tertakluk kepada 7 perkara ini sahaja.

1. Pengeluaran Wang KWSP Tunaikan Haji

Kandungan

Mulai tahun 2013, ahli dibenarkan mengeluarkan caruman dari akaun 2 untuk menunaikan ibadah haji. Amaun yang dibenarkan adalah untuk menanggung kos asas , dan bukanlah keseluruhan kos ibadah. Ini bertujuan untuk pengeluaran haji tidak akan mengganggu simpanan persaraan.

Untuk layak menggunakan skim ini, salah satu syarat ini mestilah dipenuhi:

Berusia dibawah 55 tahun, menerima surat dari Lembaga Tabung Haji (LTH) dengan status ‘DIPILIH’.
Ahli dengan kekurangan baki simpanan dalam LTH.

Had Pengeluaran:

Ahli dibenarkan mengeluarkan simpanan pada jumlah yang mana lebih rendah dari dua kaedah:

Simpanan Ahli di LTH : Jumlah kos ibadah haji

Baki Akaun 2

Jumlah kos keseluruhan , seperti ditetapkan oleh LTH , bergantung kepada tahun semasa. Buat masa sekarang, bagi peserta haji kali pertama, kos adalah RM 9,980. Dinyatakan bahawa kos yang disubsidikan (RM 6175) oleh LTH bagi peserta kali pertama. Subsidi ini tidak ditawarkan kepada ahli yang telah menunaikan haji.

Maklumat Tambahan

Keluarkan Wang KWSP bagi menunaikan Haji ditawarkan hanya sekali kepada semua ahli.

2. Pengeluaran Wang KWSP Hilang Upaya

Pengeluaran ini hanya akan kepada individu yang kehilangan upaya secara fizikal atau mental untuk terus bekerja. Doktor pakar,baik dari hospital awam ataupun swasta mestilah menilai ketidak upayaan individu dan sediakan laporan perubatan, yang akan disertakan didalam borang permohonan. Pemohon mestilah tidak berkerja untuk mengeluarkan dana KWSP.

Had Pengeluaran Wang KWSP

Keseluruhan dana KWSP.

Info Tambahan:

Selain dari mengeluarkan keseluruhan dana KWSP , ahli juga layak untuk menerima RM 5000 sekali sahaja sebagai manfaat hilang upaya dari KWSP, tertakluk kepada syarat-syarat disini:

Sekiranya individu berkerja semula selepas memohon pengeluaran hilang upaya, dia perlu mencarum kembali berdasarkan kadar yang ditetapkan.

Ahli akan menerima dividen yang diumumkan pada tahun pengeluaran.

3. Keluarkan Wang KWSP Untuk Pendidikan

Pengeluaran ini ditawarkan kepada individu yang ingin membiayai pengajian peringkat lebih tinggi di institut yang disahkan , samada tempatan ataupun antarabangsa. Ianya sah untuk ahli dan anaknya.

Tambahan:
Pengeluaran ini boleh digunakan untuk menyelesaikan pinjaman pendidikan seperti PTPTN.

Kos yang ditanggung adalah yuran pengajian, kos penginapan dan pengeluaran menyelesaikan pinjaman pendidikan.

Had Pengeluaran

Yuran Pengajian atau seluruh Akaun 2 (Yang mana lebih rendah)

Maklumat Tambahan

Individu boleh memohon pengeluaran bagi setiap semester ataupun tahun akademik. Setiap pengeluaran berikutnya, adalah wajib bagi mengemukakan borang permohonan berserta dokumen sokongan dari pusat pengajian.

Bagi yang telah membuat bayaran kepada Institusi pengajian tinggi, masih boleh memohon pengeluaran dana.

Pengeluaran ini tidak sah bagi individu yang menerima tajaan pendidikan. (Biasiswa, bantuan pendidikan ataupun pinjaman pendidikan).

4. Pengeluaran bagi pekerja yang berpencen dan Bersara pilihan.

Ahli KWSP yang masih berkerja di sektor awam dan layak untuk menerima pencen adalah layak untuk mengeluarkan dana melalui skim pengeluaran pekerja berpencen.

Pengeluaran Pilihan bersara pula membenarkan ahli yang ingin bersara awal dari sektor awam

Had Pengeluaran

Semua dana yang dicarum oleh ahli, termasuk dividen yang diperolehi , setelah ditolak dari dana yang disumbangkan oleh kerajaan kepada dana persaraan (Kumpulan Wang Amanah Persaraan).

Maklumat Tambahan

Berikutan pengeluaran pekerja berpencen, individu itu tidak lagi dikira sebagai ahli EPF setelah membuat seluruh pengeluaran dari simpanan. Jika dia dilantik semula dan dengan sektor swasta pada masa hadapan, dia perlu untuk menyumbang semula kepada KWSP dengan menggunakan nombor ahli yang sama.
Individu boleh memilih untuk terus mencarum walaupun selepas membuat pengeluaran dengan mengisi borang KWSP 6A (1). Kadar caruman yang ditetapkan adalah tidak kurang RM 50.00 dan tidak melebihi RM 5000.00 sebulan. Walaubagaimanapun, dana yang dicarum adalah dari gaji individu itu sahaja, dan majikan tidak perlu mencarum.

5. Keluarkan Wang KWSP Untuk Pelaburan Ahli

Melalui skim ini, ahli dengan simpanan yang melebihi Akaun 1 simpanan asas sekurang-kurangnya RM 5000, boleh mengeluarkan 20% dari jumlah lebihan untuk dilaburkan kepada Fund Management Institution yang disahkan oleh Kementerian Kewangan.

Jadual ini menunjukkan simpanan asas menurut umur ahli.

Had Pengeluaran

Jumlah maksimum yang boleh dikeluarkan adalah berdasarkan formula :

(Akaun 1 – Simpanan Asas) x 20%

Maklumat Tambahan

Bergantung kepada simpanan ahli dalam akaun 1, pelaburan berikutnya hanya boleh dilakukan selepas 3 bulan dari transaksi sebelumnya.

Apabila dana pelaburan dijuala, dana dan keuntungan akan dipulangkan ke Akaun 1 ahli.
Ahli tidak dibenarkan untuk mengeluarkan dana dari pelaburan.

Dividen EPF akan dikira berdasarkan jumlah yang tinggal dalam Akaun EPF. Amaun yang dikeluarkan tidak dikira sebagai dana EPF.

Tidak ada caj perkhidmatan bagi pelaburan melalui FMI.

6. Pengeluaran bagi Dana Melebihi RM 1 Juta

Pengeluaran ini membenarkan untuk ahli mengeluarkan simpanan sekiranya baki sekurang-kurangnya RM 1.05 Juta. Berapa agaknya gaji sebulan kalau simpanan melebihi 1 juta?

Had Pengeluaran

Tidak kurang dari RM 50,000 dari akaun 2. Jika tidak mencukupi ,baki dari akaun 1 akan diambil.

Maklumat Tambahan

Jumlah simpanan mestilah dalam bentuk tunai sahaja didalam EPF dan tidak termasuk amaun pelaburan dibawah pengurus dana bertauliah.

Pengeluaran hanta boleh dilakukan setiap 3 bulan, dan permohonan baru mesti dikemukakan bagi setiap kali urusan.

7. Keluarkan Wang KWSP Untuk Tujuan Kesihatan

Pengeluaran bagi tujuan kesihatan membenarkan ahli mengeluarkan amaun dari akaun 2 untuk membayar perbelanjaan rawatan kesihatan bagi penyakit yang kritikal DAN/ATAU untuk membeli peralatan kesihatan, seperti yang diluluskan oleh Lembaga KWSP, untuk kegunaan sendiri ataupun ahli keluarga yang dibenarkan.

Had Pengeluaran

Kos sebenar bagi rawatan ataupun seluruh akaun 2 ( Yang mana lebih rendah)

Maklumat Tambahan

Sekiranya majikan telah menanggung sebahagian kos rawatan perubatan, ahli masih boleh mengeluarkan baki sebahagian baki lagi tertakluk kepada baki akaun 2.

Senarai penyakit kritikal yang dibenarkan oleh KWSP bolehlah dirujuk disini

8. Keluarkan Wang KWSP Untuk Beli atau Membina Rumah

Pengeluaran ini membolehkan ahli mengeluarkan simpanan Akaun 2 untuk membiayai pembelian atau membina sebuah rumah. Ini membolehkan ahli memiliki sekurang-kurangnya sebuah rumah sebagai tempat perlindungan apabila bersara nanti.

Anda boleh rujuk risalah KWSP untuk beli dan membina rumah di bawah ini :

1. Risalah pengeluaran untuk membeli rumah rujuk disini
2. Risalah pengeluaran untuk membina rumah rujuk disini

Kesimpulan Keluarkan Wang KWSP

Terdapat pelbagai cara bagi pengeluran KWSP yang kurang diketahui. Adalah penting untuk merencana sebelum mengeluarkan wang simpanan dari akaun KWSP. Simpanan ini mungkin akan berguna pada masa hadapan. Untuk senarai perkhidmatan KWSP boleh dirujuk di laman web KWSP atau disini.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.