Teknik Perniagaan Sublet Jana Pandapatan 4 Angka Sebulan

Teknik Perniagaan Sublet? apa tu? agak-agak la jenis apa perniagaan sublet ni yang boleh bagi pendapatan sampai 4 angka ni? Tapi sebenarnya ramai yang dah mulakan perniagaan jenis ini. Hakikatnya perniagaan sewa dan servis homestay, bilik dan rumah di kategorikan sebagai Perniagaan Sublet.

Ok.. jom , kali ini Pakar Wang akan bongkar Perniagaan Jenis Sublet ini secara mendalam. Akhir post ini nanti anda dah boleh mula rancang untuk teroka perniagaan jenis ini.

Perniagaan Sublet Mampu Beri Pandapatan 4 Angka

Anda minat tak bercuti?.. ala.. cuti-cuti Malaysia.. apa perkara pertama yang anda cari untuk rancang percutian anda… bak omputih cakap “itinerary” tu. Menjadi perkara utama adalah… tempat bukan… tempat bercuti dan tempat untuk bermalam. Dimana anda nak bermalam jika bercuti ke Cherating, Pahang?

then.. mula la anda bukak aplikasi Trivago cari penginapan yang sesuai dengan butget anda..bukan. Penginapan yang anda cari inilah salah satu dari cabang Perniagaan Sublet.

ok.. mesti dah nampak sikit kan…

IDEA SUBLET SIMPLE

Apa yang simple sangat ni? Kalau rasa cara sublet yang atas tu agak susah nak dapat untung boleh cuba idea ni pulak. Apa sublet simple ni?

strategi sublet sebagai ‘alat buat duit.’

Antara cabaran yang korang kena hadapi seperti…

Cabaran Perniagaan SUBLET

#1 : Kena cari lokasi yang cun – Cari yang berdekatan dengan kawasan yang sibuk dengan pekerja-pekerja yang berpendapatan rendah. Contoh seperti yang Giant, TESCO, Maidin.

#2 : Mungkin korang kena bayar sewa yang tinggi – Nego elok-elok dengan owner bangunan. Tawarkan bayaran 6 bulan in advance. Kalau bangunan tu dah lama kosong, owner mesti cair.

#3 : Takde orang nak sewa – Bagi komisyen kepada penghunu yang dah sewa. Nilainy mesti tinggi. Mungin 50% daripada harga sewaan.

#4 : Takut gejala masalah sosial? – Buat peraturan. Korang kena tegas, dan buat spotcheck berkala.

Langgar peraturan, terus terminate kontrak tanpa pulangan deposit. TIADA DADAH, TIADA ARAK, TIADA ZINA. Buat poster besar-besar dan tampal sebagai peringatan.

#5 : Faktor keselamatan – Kalau ada modal lebih atau rasa berbaloi, boleh pasang CCTV. Buat access card. Rekod keluar masuk.

Apa macam, ada berani?

Perniagaan sublet ini mampu menjamin pendapatan bukan saja 4 angka tapi lebih lagi. Anda kena bijak memilih lokasi, dan kediaman yang sesuai dengan pemintaan. Apa pun jenis perniagaan pasti ada risikonya. Pastikan anda bijak meminimakan risiko dan cuba menambah pendapatan dengan idea perniagaan sewa dan servis homestay atau dengan kata lain SUBLET.

Teknik Bisnes Homestay

Teknik Bisnes Homestay

Bagi yang baru sahaja nak berjinak-jinak dalam menguruskan homestay, di sini ada beberapa tips yang boleh anda ikuti supaya ianya dapat memberikan pulangan seperti yang kita harapkan.

Lokasi Homestay

Dalam apa jua jenis perniagaan, pemilihan lokasi sangatlah penting. Untuk homestay, kita perlu pilih lokasi strategik seperti berhampiran dengan kawasan tumpuan pelancongan, berdekatan dengan kemudahan awam (universiti, kolej, hospital, LRT, MRT) dan sebagainya.

Kalau nak buat homestay di tempat yang kurang menjadi tumpuan pelancong dan tiada apa yang menarik di kawasan tersebut, kita mungkin masih mendapat pelanggan tetapi mungkin kurang berbanding tempat lain yang hot.

Saiz Homestay

Untuk homestay, kita tak perlu memiliki rumah yang besar seperti banglo atau pun rumah teres 2 tingkat. Cukup sekadar rumah yang bersaiz sederhana kecil sahaja. Ia juga lebih mudah untuk diuruskan berbanding rumah yang lebih besar.

Apa yang penting adalah kita perlu bijak menghias homestay tersebut agar kelihatan menarik dan unik.

Hiasan Dalaman

Untuk memastikan pelanggan kembali berkunjung ke homestay kita dan meninggalkan reviu yang baik, kita perlulah mencari idea unik untuk dekorasi ruangan dalam homestay tersebut. Pilih warna-warna menarik untuk memberikan first impression yang positif kepada pengunjung.

Susun atur dalaman homestay juga perlulah kemas dan teratur, walaupun ruang yang kecil mampu kelihatan besar dan selesa didiami.

Iklan

Pengiklanan amatlah penting bagi memperkenalkan homestay kita kepada pelanggan baru. Untuk peringkat awal, anda boleh menggunakan media sosial seperti FB, Instagram, blog dan sebagainya untuk mempromosikan tempat penginapan anda itu.

Pengurusan Kewangan

Sama juga macam perniagaan lain, pemilik homestay perlu mempunyai ilmu pengurusan kewangan yang cukup agar dapat mengelakkan kerugian. Ini dapat membantu anda dalam merancang perbelanjaan untuk homestay tersebut agar tidak terlebih belanja.

Tawaran Istimewa

Cuba tawarkan sesuatu yang special untuk penginap seperti sarapan percuma, diskaun untuk tarikh-tarikh tertentu, dan sebagainya. Pasti ramai yang akan tertarik untuk berkunjung ke homestay kita nanti.

Berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)

Jangan ingat perniagaan lain sahaja yang perlu mendaftar dengan SSM, pengusaha homestay juga perlu berdaftar. Ini bagi memudahkan sebarang urusan di masa hadapan.

Bisnes homestay ini dikira sebagai pendapatan sewa, jadi perlu declare kepada pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri dan bayar cukai yang sepatutnya.

 

Add a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.